Humus buraczany
Humus po raz trzeci (i nie ostatni) z burakiem pieczonym.
Wygląda i smakuje dobrze 💗
Wygląda i smakuje dobrze 💗
Składniki:
- 200 g ciecierzycy vel cieciorki
- 1 łyżka i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 większy burak
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki lodowatej wody
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Ciecierzyce umieścić w sicie, opłukać pod bieżącą wodą (kilkakrotnie). Kiedy woda spływająca będzie czysta przełożyć ciecierzycę do miski i zalać obwicie wodą, wsypać łyżkę sody oczyszczonej i odstawić do namoczenia na ok 12 godzin.
Po upływie 12 godzin ciecierzycę opłukać również pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w garnku, zalać wodą dodając 1/2 łyżeczki sody (nie solić!). Ciecierzycę gotować 1 - 1,5 godziny (do czasu aż ziarenka dadzą się z łatwością rozkruszyć w palcach) na średnim ogniu (jeśli na wierzchu pojawi się piana usunąć ją przy pomocy łyżki).
Po upływie 12 godzin ciecierzycę opłukać również pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w garnku, zalać wodą dodając 1/2 łyżeczki sody (nie solić!). Ciecierzycę gotować 1 - 1,5 godziny (do czasu aż ziarenka dadzą się z łatwością rozkruszyć w palcach) na średnim ogniu (jeśli na wierzchu pojawi się piana usunąć ją przy pomocy łyżki).
Buraka wyszorować (nie obierać), owinąć w folią aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni C przez ok 60 minut (sprawdzić nożem czy są wystarczająco miękkie). Buraka ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki.
Ugotowaną ciecierzycę zestawić z ognia i pozostawić do wystudzenia. Odsączoną ciecierzyce zmiksować dokładnie na gładką masę z burakiem, czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać lodowatą wodę i ponownie miksować (2 - 3 minuty), aż woda połączy się z masą.
Humus przełożyć do miseczki, przed podaniem polać oliwą. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO 😊
Humus przełożyć do miseczki, przed podaniem polać oliwą. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz