Kopytka z batatów i zasmażana kapusta

Zasmażana kapusta z liściem laurowym i zielem angielskim dla aromatu, a przy tym mocno doprawiona pieprzem. Do tego kopytka - kolejny powrót do smaku dzieciństwa 💗
Miłość do tego, co kiszone trwa u mnie do dziś. Jedyną odskocznią od klasyki tegoż dania są bataty zamiast ziemniaków. Liczcie się z odrobiną słodyczy, jednak gałka muszkatołowa wniesie nutę wytrawności. Jedno już wiem - ziemniaki słodkie lub nie zasmażana kapusta sprawdza się świetnie 😊

Składniki:
  • 2 bataty (ok 500 g)
  • 1 duże jajko (lub 2 mniejsze)
  • ok. 300 - 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • ok. 1 łyżeczki soli
Zasmażana kapusta:
  • 400 -500 g kapusty kiszonej
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz
Kapustę odsączyć z nadmiaru soku. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę z oliwek. Kapustę smażyć razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć co jakiś czas mieszając aż kapusta nabierze złotawego koloru.

Bataty wyszorować, ponakłuwać i piec w temperaturze 180 stopni ok 40 minut aż zmiękną. Przestudzone bataty obrać ze skórki, zmiksować na puree, dodać jajko, mąkę ziemniaczaną, sól, gałkę muszkatołową i mąkę pszenną. Zagnieść ciasto, aż będzie gładki i jednolite (jeśli będzie za rzadkie dodać mąkę).
Stolnicę posypać mąką. Z ciasta uformować wałeczek, kroić skośnie na szerokość ok. 2 cm. Kopytka gotować w osolonej wodzie do momentu kiedy wypłyną na wierzch.

Podawać z podsmażaną kapustą lub z masłem i świeżymi ziołami np. rozmarynem lub bazylią. 


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty