Kruche jaglane ciasto z malinami


Bardzo proste i smaczne ciasto z wykorzystaniem mąki jaglanej, która miałkością odstaje od pszennej za to wprowadza więcej zdrowia 😉 Maliny nie są tu stłamszone cukrem, więc poczujecie i słodycz i ich kwasowość. Teoretycznie zdążycie je przygotować na 30 minut przed przyjazdem gości, jednak warto wiedzieć, że gorące ciasto będzie bardzo delikatne wręcz rozpadające. Jeśli zależy Wam na zachowaniu formy pozwólcie mu odpocząć i odparować, a jeśli nie... polecam łyżki w dłoń i w zasięgu łyżki pojemnik z lodami 😊


Składniki:
  • 250 g mąki jaglanej
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek brązowego cukru + 2 łyżki do wierzchniej części ciasta
  • ok. 10 listków świeżej mięty
Nadzienie:
  • 500 g świeżych malin (mogą być też mrożone)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąkę jaglaną przesiać do miski, dodać pokrojone w mniejsze kawałki schłodzone masło, żółtka i 5 łyżek cukru. Ciasto zagnieść energicznie (jeśli będzie sypkie dodać odrobinę chłodnej wody, a jeśli mokre -mąki). Gładkie ciasto uformować w dwie kule. Do jednej dodać dodatkowe dwie łyżki cukru i posiekaną miętę. Zagnieść energicznie, ponownie uformować kulę i odstawić ciasto by odpoczęło.
Opłukane i osuszone maliny wymieszać delikatnie z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Formę (23 x 23 cm) wysmarować masłem i poruszyć mąką jaglaną  lub wyłożyć papierem do pieczenia. Część ciasta (bez mięty) wyłożyć na spodzie blachy, następnie delikatnie rozprowadzić maliny, a na wierzch rozkruszoną część ciasta z miętą.
Piec ok 35 -40 minut w temperaturze 180 stopni C. 
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego  przestudzenia. 


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty