Drożdżówki na maśle orzechowym z czarnymi porzeczkami

To jest połączenie niebanalne i za to właśnie kocham kuchnię, w niej można łączyć i tworzyć z zaskakującym rezultatem często wartym powtórzenia 😉 Przed Wami drożdżówki z nutą orzechową z porzeczkami czarnymi i lukrem równie  orzechowym co ciasto 😊 Najlepsze w dniu pieczenia 😊


Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 100 g masła arachidowego (lub innego orzechowego)
  • 250 ml + 2 łyżki mleka owsianego o temperaturze pokojowej 
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • 400 g czarnych porzeczek + 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego +1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Lukier:
  • 1 kopiasta łyżka masła arachidowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru

Mąkę pszenną przesiać do miski, na środku uformować wgłębienie. Pokruszone drożdże umieścić w  uformowanym wgłębieniu, zasypać łyżką cukru i zalać 2 łyżkami mleka owsianego. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać masło arachidowe, jajka, sól, mleko oraz cukier. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ok. 10 - 15 minut). Uformować kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i pozostawić do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).
Porzeczki wymieszać z 2 - 3 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm. Rozłożyć na nim porzeczki połączone z cukrem i mąką zostawiając 2 cm wolne brzegi. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 2 cm odstępach. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na ok 25 -30 minut. Wyrośnięte drożdżówki piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 - 25 minut.
Przygotować lukier. Podane składniki rozetrzeć w małym garnuszku by utworzyły gładki lukier (jeśli będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wody, jeśli rzadki dodać cukier puder).
Drożdżówki wyjąć, przestudzić, jeszcze ciepłe polukrować.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty