Drożdżówki na maśle orzechowym z czarnymi porzeczkami
To jest połączenie niebanalne i za to właśnie kocham kuchnię, w niej można łączyć i tworzyć z zaskakującym rezultatem często wartym powtórzenia 😉 Przed Wami drożdżówki z nutą orzechową z porzeczkami czarnymi i lukrem równie  orzechowym co ciasto 😊 Najlepsze w dniu pieczenia 😊
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
 - 30 g świeżych drożdży
 - 1/3 łyżeczki soli
 - 100 g masła arachidowego (lub innego orzechowego)
 - 250 ml + 2 łyżki mleka owsianego o temperaturze pokojowej
 - 80 g cukru trzcinowego
 - 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
 - 400 g czarnych porzeczek + 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego +1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 
Lukier:
- 1 kopiasta łyżka masła arachidowego
 - 2 łyżki wody
 - 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
 
Mąkę pszenną przesiać do miski, na środku uformować wgłębienie. Pokruszone drożdże umieścić w  uformowanym wgłębieniu, zasypać łyżką cukru i zalać 2 łyżkami mleka owsianego. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać masło arachidowe, jajka, sól, mleko oraz cukier. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (ok. 10 - 15 minut). Uformować kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i pozostawić do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).
Porzeczki wymieszać z 2 - 3 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm. Rozłożyć na nim porzeczki połączone z cukrem i mąką zostawiając 2 cm wolne brzegi. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 2 cm odstępach. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na ok 25 -30 minut. Wyrośnięte drożdżówki piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 - 25 minut.
Przygotować lukier. Podane składniki rozetrzeć w małym garnuszku by utworzyły gładki lukier (jeśli będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wody, jeśli rzadki dodać cukier puder).
Drożdżówki wyjąć, przestudzić, jeszcze ciepłe polukrować.
SMACZNEGO 😊
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 35 cm. Rozłożyć na nim porzeczki połączone z cukrem i mąką zostawiając 2 cm wolne brzegi. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 2 cm odstępach. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na ok 25 -30 minut. Wyrośnięte drożdżówki piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 - 25 minut.
Przygotować lukier. Podane składniki rozetrzeć w małym garnuszku by utworzyły gładki lukier (jeśli będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wody, jeśli rzadki dodać cukier puder).
Drożdżówki wyjąć, przestudzić, jeszcze ciepłe polukrować.
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz