Jabłka w cieście
Uwielbiam prostotę tych placuszków 💓 Robi się je niezwykle szybko, najwięcej czasu chyba zajmuje wydrążenie jabłek (no chyba, że macie do tego specjalny przyrząd to nawet i to nie będzie czasochłonne). Samo ciasto jest delikatnie słodkie, więc kluczową rolę słodyczy odgrywa tu cukier puder. Odważyłam się i smażyłam je na smalcu - wyszły bardzo chrupiące 😊 Bez problemu możecie smalec zastąpić olejem, a mleko zwykłe - roślinnym. Są pyszne! 😃
Składniki:
- 60 dag jabłek (najlepsze reneta, antonówka, papierówka)
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- cukier puder do posypania
Jabłka umyć,obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w krążki o grubości ok. 3/4 cm. Mąkę przesiać, dodać jajka,olej, cukier, sól, ekstrakt waniliowy i mleko. Mieszać delikatnie do momentu aż ciasto będzie gładkie. Krążki jabłek zanurzyć w cieście, wyjąć i od razu układać na patelni z rozgrzanym tłuszczem (można użyć oleju lub smalcu). Smażyć z obu stron na złoty kolor, wykładać na talerz przykryty papierem, który wsiąknie nadmiar tłuszczu. Placki posypać cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz