Ciastka z masłem fistaszkowym (bez mąki)
Przesympatyczne ciasteczka z masła fistaszkowego 😋Bez mąki! Kruche, słodkie, ale i lekko słone. Robi się je błyskawicznie. Myślę, że spokojnie mogą być przepisem awaryjnym dla niespodziewanych gości 💓 Natomiast jest jedna ważna sprawa - należy zachować czujność czasu pieczenia. Fakt, że są bez mąki powoduje, że rumienią się znacznie szybciej - bądźcie czujni 😀
Składniki (na ok. 16 sztuk):
- 225 g masła arachidowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli morskiej
- 1 duże jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 50 g groszków z czekolady deserowej lub posiekanej czekolady deserowej
Masło arachidowe utrzeć z cukrem, sodą i solą. Wmieszać delikatnie jajko i ekstrakt waniliowy, ucierać aż składniki się połączą. Dodać czekoladę - połączyć.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać po czubatej łyżce ciasta w odstępach 5 - 6 cm. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż pociemnieją na brzegach. Po upieczeniu pozostawić na blaszce minimum 10 minut (zaraz po upieczeniu będą miękkie, potrzebują czasu, żeby skruszeć).
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz