Ciasto malinowo - cytrynowe
Tak bardzo proste, jak bardzo pyszne! Lekkie to po pierwsze, wilgotne to po drugie, odgórna kąpiel w soku cytrynowym i maliny na spodzie zdziałały smakowe cuda - to po trzecie i najważniejsze 😍
Składniki:
- 150 ml oliwy
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 125 g brązowego cukru
- 150 g mielonych migdałów
- 75 g semoliny
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 150 g mrożonych lub świeżych malin
Startą skórkę z cytryny wymieszać z oliwą z oliwek i cukrem. Migdały mielone, semolinę, sodę oczyszczoną i proszek wymieszać w innym naczyniu. Do płynnej masy trzykrotnie dodawać 1 jajko i 1/3 mieszanki mącznej za każdym razem dokładnie wymieszać aż ciasto będzie gładkie. Na końcu wmieszać mrożone maliny. Do przygotowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (20 x 20 cm) przelać delikatnie ciasto, wierzch wyrównać.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika polać je sokiem z cytryny (można delikatnie ponakłuwać ciasto widelcem. Podawać jeszcze ciepłe.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz