Cytrynowa zupa na mleczku kokosowym z brązowym ryżem

Delikatna, można nawet powiedzieć, że lekka i  rzeczywiście cytrynowa 😊 Zdecydowanie łatwa w przygotowaniu. Przyznam, że trochę rozpędziłam się z bulionem, bo było go więcej niż 2 litry, więc od razu Wam mówię, że jeśli macie ochotę by była gęstsza i mocniejsza w smak mleczka kokosowego użyjcie 1,5 l bulionu. Ryż zdecydowanie czyni tę zupę bardziej pożywną, a pietruszka pasuje mi tu jak nigdy wcześniej (a osobiście za nią nie przepadam 😉). Moim zdaniem jest warta spróbowania, bo zaskakuje na "+", szczególnie na drugi dzień 😃  



Składniki:

  • 1,5 - 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 duża cytryna
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • pęczek pietruszki lub koperku
  • 200 g brązowego ryżu
  • sól i pieprz do smaku

Ryż ugotować al dente. Cytrynę przekroić na pół. Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać bulionu razem z ząbkami czosnku. Resztę cytryny obrać, miąższ cytryny pokroić na mniejsze kawałki, dodać do bulionu. Całość zagotować. Pietruszkę posiekać. Do gotującego się bulionu wlać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ryż, doprawić solą i pieprzem. Pietruszkę posypać tuż przed podaniem.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty