Zupa z czerwonej soczewicy z chili
Zupa z czerwonej soczewicy z kuchni tureckiej. Uwielbiam w niej to, że jest pikantna i intensywnie aromatyczna za sprawą kuminu. Nie wszystkie serca zapewne podbije, bo kumin i chili po prostu trzeba lubić 😊 Oprócz tego jest gęsta, dzięki temu bardzo pożywna. Powinno się ją podawać z chlebem pide i trybulką.
Składniki:
- 350 g czerwonej soczewicy
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 duży strąk czerwonej papryczki chili
- 2 łyżki oliwy
- 800 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sok z połowy limonki
- sól, pieprz
Szalotki i ząbki czosnku drobno posiekać. Soczewice opłukać pod bieżącą wodą. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i pokroić na drobne paski.
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, podsmażyć szalotkę, czosnek i chili. Dodać bulion i soczewicę, gotować na małym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica będzie miękka (ale nie rozgotowana).
Przyprawić kuminem, limonką, do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz