Zupa z czerwonej soczewicy z chili

Zupa z czerwonej soczewicy z kuchni tureckiej. Uwielbiam w niej to, że jest pikantna i intensywnie aromatyczna za sprawą kuminu. Nie wszystkie serca zapewne podbije, bo kumin i chili po prostu trzeba lubić 😊 Oprócz tego jest gęsta, dzięki temu bardzo pożywna. Powinno się ją podawać z chlebem pide i trybulką.



Składniki:

  • 350 g czerwonej soczewicy
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 duży strąk czerwonej papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy
  • 800 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sok z połowy limonki
  • sól, pieprz


Szalotki i ząbki czosnku drobno posiekać. Soczewice opłukać pod bieżącą wodą. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona i pokroić na drobne paski.
W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, podsmażyć szalotkę, czosnek i chili. Dodać bulion i soczewicę, gotować na małym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica będzie miękka (ale nie rozgotowana).
Przyprawić kuminem, limonką, do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty