Cytrynowa Pavlova z lawendą

Pavlova! 😍 To była niesamowita przygoda. Cztery podejścia, trzy padły, aż w końcu odnalazłam idealny czas i temperaturę suszenia. Sprawdził się ten najdłuższy, gdzie przez pierwsze 5 minut beza wygrzewa się w 180 stopniach, a później 3 godziny spędza w 140 stopniach. Dla mnie jest najpiękniejsza, bo pierwsza 💓. Za czwartym razem nie dodałam mąki ziemniaczanej - zapomniałam, w mojej wyobraźni już szykował się kolejny upadek, choć w sercu pełno było nadziei. Okazało się, że bez mąki wyszła najpiękniejsza, dlatego też w przepisie mąki nie znajdziecie, ale jeśli macie ochotę to dosypcie ok 1,5 łyżki.  Lemon curd wyszedł nieco ciemniejszy niż zazwyczaj. Powodem jest fakt, że użyłam brązowego cukru, więc jeśli zależy Wam na świetlistym kolorze cytryny użyjcie białego 😊
 Całość smakuje genialnie! Lawenda w bezie rozpoczyna lekkie orzeźwienie, które potęguje cytrynowy budyń, bita śmietana równoważy słodycz... jest idealnie 😊




Składniki:
  • 6 białek
  • 350 g cukru pudru
  • łyżka lawendy
  • 500 ml śmietany kremówki
Lemon curd:
  • Sok i otarta skórka z 3 cytryn
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru (użyłam brązowego stąd przyciemniony kolor)
  • 100 g masła

Bezę można przygotować w ten sam dzień lub dzień wcześniej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Pianę z białek ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukru (nie więcej), ubijać aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać roztartą w dłoniach lawendę, delikatnie wmieszać.
Ubitą pianę z białek nałożyć  na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując wysokie koło z bezowej piany o średnicy 23 cm (polecam zrobić mniejsze -20 cm), wierzch delikatnie wygładzić nożem/łopatką/łyżką.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni C. Piec 2,5 do 3 godzin. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić do przestudzenia następnie wyjąć bezę z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotować budyń cytrynowy (można użyć gotowego). W rondlu z grubym dnem ubić trzepaczką 2 żółtka, 2 jajka, cukier. Dodać otartą skórkę z 3 cytryn oraz wyciśnięty z nich sok. Rondel postawić na średnim ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Na końcu dodać masło, mieszać do momentu połączenia składników. Kiedy krem będzie gotowy, zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia. 
Ubić śmietanę, aż będzie gęsta i napowietrzona.

Przestudzony krem delikatnie rozprowadzić na bezie, na wierzch rozprowadzić bitą śmietanę, którą można oprószyć startą skórką z cytryny. Podawać.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty