Serowe ciasteczka Oreo (Cookies Oreo Cheesecake)
Mój brat kiedy dowiedział się cóż w sobie mają te ciastka mówi do mnie z zaciekawieniem "to Ty kupujesz ciasteczka, żeby zrobić ciasteczka?". "A owszem, bo to są takie serniczki z ciastkami Oreo w podręcznej postaci", odpowiedziałam :) I rzeczywiście mają strukturę sernikową, jednak sam smak twarogu łatwiej było wyczuć dzień po upieczeniu.Ciastka mają chrupiące brzegi i miękki środek. A w owym miękkim środku znajdziecie też kawałki czekolady :) Smakowały baaaardzo!
Składniki:
W misce utrzeć masło z twarogiem na średnich obrotach na gładką i jednolita masę.
Dodać cukier i ekstrakt waniliowy dalej ucierając, aż składniki będą dobrze połączone. Dodać mąkę i wymieszać miksując niski obrotach. Wsypać groszki czekoladowe i wmieszać je delikatnie łyżką.
Pokruszone ciastka oreo umieścić w niewielkiej misce. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto serowe nakładać łyżką i umieszczając w misce z ciasteczkami oreo, obtoczyć w ciasteczkach i układać na blasze formując krążki o grubości ok. 1 cm.
Piec ok. 15 minut, aż krawędzie nabiorą złotej barwy a wierzch będzie lekko bufiasty. Studzić na kratce.
SMACZNEGO :)
Źródło: www.browneyedbaker.com
Składniki:
- 125 g masła
- 110 g twarogu śmietankowego (użyłam zwykłego zmielonego 2 - krotnie i dodałam 2 łyżki śmietany 18% )
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
- ok. 120 g drobno pokruszonych ciastek Oreo
W misce utrzeć masło z twarogiem na średnich obrotach na gładką i jednolita masę.
Dodać cukier i ekstrakt waniliowy dalej ucierając, aż składniki będą dobrze połączone. Dodać mąkę i wymieszać miksując niski obrotach. Wsypać groszki czekoladowe i wmieszać je delikatnie łyżką.
Pokruszone ciastka oreo umieścić w niewielkiej misce. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto serowe nakładać łyżką i umieszczając w misce z ciasteczkami oreo, obtoczyć w ciasteczkach i układać na blasze formując krążki o grubości ok. 1 cm.
Piec ok. 15 minut, aż krawędzie nabiorą złotej barwy a wierzch będzie lekko bufiasty. Studzić na kratce.
SMACZNEGO :)
Źródło: www.browneyedbaker.com
Komentarze
Prześlij komentarz