Kruche ciasto z rabarbarem
Wyjątkowo kruche ciasto z przepisu Asi. Kiedy tylko je zobaczyłam, pomyślałam, że właśnie tego szukałam ;) Rabarbar osłodzony miodem i daktylami pokryty pyszną warstwą kruszonki. A kruszonka to jest to co tygrysy lubią najbardziej :) Pyszna propozycja na letnie rabarbarowe szaleństwo - polecam! :)
Kruchy spód:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 3 łyżki płynnego miody
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 100 g daktyli
Kruszonka
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 50 g cukru
- 125 g masła
Mąki przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, cukier i jajko. Masło rozcierać palcami z resztą składników, zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej masy, zawinąć w folię i włożyć na min. godzinę do lodówki. Formę do ciasta o wymiarach ok. 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy i formując niewysokie brzegi (2 cm). Spód nakłuć widelcem, piec w temperaturze 160 stopni C przez 25 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie. Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać posiekane daktyle.
Wyjąć ciasto, zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Masę rabarbarową rozprowadzić na podpieczonym spodzie. W misce rozetrzeć palcami masło z obiema mąkami i cukrem, tak aby powstała kruszonka. Posypać nią wierzch ciasta, ciasto wstawić do piekarnika i piec 35 - 40 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło: kwestiasmaku.com
Komentarze
Prześlij komentarz