Chałka z kruszonką (przepis podstawowy)
Chałka w chałce czyli zaplatane ciasto drożdżowe bez urozmaiceń. Klasyka drożdżowych wypieków. Jest niezawodna :) W tym przypadku bez dodatku jajek. Strukturę ma dokładnie taką jaką pamiętam z dzieciństwa, jest mięciutka, a przy urywaniu ładnie się rozwarstwia. Cudownie maślana - idealna! :) Rozchodzi się w mgnieniu oka, szczególnie kiedy jest jeszcze ciepła. Łasuchów nie trzeba specjalnie na nią namawiać ;)
Składniki:
- 500 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml letniego mleka
- 100 g cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
Kruszonka:
- 50 g masła
- 100 g mąki
- 60 g cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć w nie drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać 4 łyżkami mleka. Odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Pozostałe mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim masło i odstawić. Kiedy rozczyn będzie gotowy dodać resztę cukru, szczyptę soli i mleko z rozpuszczonym masłem. Dokładnie połączyć, a następnie wyrabiać ciasto rękami przez dłuższa chwilę. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Ciasto podzielić na trzy równe części, z każdej porcji uformować wałek ze zwężającymi się końcami o długości ok 50 cm. Wałki skrzyżować ze sobą na środku, zapleść warkocz od miejsca w którym wałki się krzyżują.
Po zapleceniu połowy chałki przewrócić ją na druga stronę, powtórzyć czynność zaplatając warkocz od środka chałki. Końce warkocza ścisnąć palcami i podwinąć pod spód.
Chałkę przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić na 20 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Palcami rozetrzeć masło, cukier i mąkę, zagnieść do połączenia składników i rozkruszyć.
Przed pieczeniem posmarować chałkę rozbełtanym jajkiem (można zastąpić rozpuszczonym masłem) i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło: Wielka księga ciast
Ciasto podzielić na trzy równe części, z każdej porcji uformować wałek ze zwężającymi się końcami o długości ok 50 cm. Wałki skrzyżować ze sobą na środku, zapleść warkocz od miejsca w którym wałki się krzyżują.
Po zapleceniu połowy chałki przewrócić ją na druga stronę, powtórzyć czynność zaplatając warkocz od środka chałki. Końce warkocza ścisnąć palcami i podwinąć pod spód.
Chałkę przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić na 20 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Palcami rozetrzeć masło, cukier i mąkę, zagnieść do połączenia składników i rozkruszyć.
Przed pieczeniem posmarować chałkę rozbełtanym jajkiem (można zastąpić rozpuszczonym masłem) i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło: Wielka księga ciast
Wyszła Ci piękna. Właśnie szukam przepisu na chałkę, taką jak w dzieciństwie się jadało. Te obecne w sklepach, nie przypominają już niestety wypieków maślanych. Mój mąż lubi wspominać, jak to jako dziecko jadł chałkę z mlekiem. Chyba go zaskoczę dzisiaj i upiekę ;)
OdpowiedzUsuńMonika, dziękuje :) Mam nadzieje, że ten przepis zda egzamin i niespodzianka się uda :)
UsuńPrzepis bez jaja?
OdpowiedzUsuńSynek nie może jeść jajek, więc postanowilam zrobić chałke z Pani przepisu. Troszkę miałam obawy, że jednak nie wyjdzie, ale cóż tu dużo mówić, wyszla najlepsza jaką do tej pory jadłam, mąż i syn uwielbiają :) przepis zostaje z nami na stałe. Dziekujemy :)
OdpowiedzUsuńancorZgravto Erika Walker https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=scelpecom-be.Descargar-Tiny-Traffic-gratuita-2022
OdpowiedzUsuńtabubbtackthe