Ciasto bananowe z kokosem

Smaczne ciasto bananowe z kokosem. Podprażenie wiórków kokosowych sprawia, że kokosowy aromat łatwiej wysmakować. Wilgotne i sprężyste z chmurą bitej śmietany i czekoladą. Łatwe i przyjemne :)



Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 wiórków kokosowych
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 zagęszczacze do śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g mlecznej czekolady


Wiórki kokosowe zarumienić na patelni. Banany rozgnieść widelcem, dosypać cukier puder i cukier brązowy, utrzeć na gładką masę. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy, olej i zmiksować. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, dodać do masy bananowej, całość utrzeć. Na końcu wmieszać wiórki kokosowe.
Blachę o wymiarach 25 x 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C, piec ok. 55 minut do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzić na kratce. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i zagęszczaczami do śmietany. Śmietanę rozprowadzić na ostudzonym cieście. Schładzać min. 2 godziny w lodówce. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, chwilę przestudzić i polać nią wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut, tak aby czekolada stężała.


SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty