Szarlotka "zalewana"
Niezwykle prosta szarlotka "zalewana" delikatnym kremem cytrynowym. Krem delikatnie otula jabłka dodając im kwaskowatości.
Lekka i przyjemna to słowa, które najtrafniej oddają jej szyk 😊
Lekka i przyjemna to słowa, które najtrafniej oddają jej szyk 😊
- 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżek cukru trzcinowego
- 2 - 3 łyżki zimnej wody
Jabłka:
- 1 g jabłek
- 3 łyżki cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
Krem:
- 3 jajka
- 8 łyżek cukru
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- sok z 1 cytryny
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, sól, jajko, cukier i zimną wodą. Energicznie zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, umieścić w zamykanym pojemniku i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Formę (20 x 37 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Cząstki jabłka połączyć z cukrem i startą skórką z cytryny.
Schłodzonym ciastem wyłożyć dno blachy i jej rant na wysokość ok. 1 cm. Ciasto podpiec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Jabłka rozprowadzić na powierzchni podpieczonego placka, piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować masę do zalania. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę i sok z cytryny. Całość zmiksować. Szarlotkę wyjąć z piekarnika i polać ją przygotowanym kremem. Zapiekać kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Szarlotkę pozostawić do ostygnięcia.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz