Solone brownie z prażonymi orzechami laskowymi i karmelizowaną gruszką

Brownie, które ma w sobie tyle dobroci smaku, że aż żal kiedy się kończy. Prażone orzechy laskowe w syropie. Karmelizowane gruszki. Obłędny smak czekolady łamany solą. To wszystko tu jest i łączy się wyśmienicie 😍 


Karmelizowane gruszki:
  • 3 - 4 gruszki (3 średnie lub 4 mniejsze)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
Brownie:
  • 90 g prażonych orzechów laskowych
  • 40 ml syropu klonowego (lub syropu z agawy)
  • 50 g masła
  • 250 g czekolady (150 g gorzkiej, 100 g mlecznej)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 170 g mąki tortowej
  • 30 g kakao
  • 3 jajka
  • ok. 5 g soli gruboziarnistej 
  • 50 g białej czekolady
Gruszki obrać, przekroić na pół zachowując ogonek po jednej z części. Wydrążyć gniazda nasienne. Cukier trzcinowy rozsypać na suchej patelni, kiedy zacznie się karmelizować położyć gruszki płaską częścią do dołu, po chwili obrócić (tak aby z każdej strony opłynęły karmelem). Gruszki przestudzić.

Orzechy laskowe wymieszać w syropie, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Kiedy masa ostygnie dodać cukier, a następnie kolejno po jednym jajku. Wsypać mąkę razem z kakaem i wymieszać. Na końcu wmieszać orzechy laskowe. 
Połowę masy wlać do formy (10 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki gruszek połączyć (tak by tworzyły całość) i umieścić pionowo w cieście. Pozostałą część ciasta wylać  do keksówki. Wierzch posypać solą i posiekaną na kawałki białą czekoladą. Keksówkę przykryć folią by gruszki się  nie przypaliły.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut. Odstawić do ostygnięcia na ok. 12 godzin.



SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty