Solone brownie z prażonymi orzechami laskowymi i karmelizowaną gruszką
Brownie, które ma w sobie tyle dobroci smaku, że aż żal kiedy się kończy. Prażone orzechy laskowe w syropie. Karmelizowane gruszki. Obłędny smak czekolady łamany solą. To wszystko tu jest i łączy się wyśmienicie 😍
Karmelizowane gruszki:
- 3 - 4 gruszki (3 średnie lub 4 mniejsze)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Brownie:
- 90 g prażonych orzechów laskowych
- 40 ml syropu klonowego (lub syropu z agawy)
- 50 g masła
- 250 g czekolady (150 g gorzkiej, 100 g mlecznej)
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 170 g mąki tortowej
- 30 g kakao
- 3 jajka
- ok. 5 g soli gruboziarnistej
- 50 g białej czekolady
Gruszki obrać, przekroić na pół zachowując ogonek po jednej z części. Wydrążyć gniazda nasienne. Cukier trzcinowy rozsypać na suchej patelni, kiedy zacznie się karmelizować położyć gruszki płaską częścią do dołu, po chwili obrócić (tak aby z każdej strony opłynęły karmelem). Gruszki przestudzić.
Orzechy laskowe wymieszać w syropie, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem. Kiedy masa ostygnie dodać cukier, a następnie kolejno po jednym jajku. Wsypać mąkę razem z kakaem i wymieszać. Na końcu wmieszać orzechy laskowe.
Połowę masy wlać do formy (10 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki gruszek połączyć (tak by tworzyły całość) i umieścić pionowo w cieście. Pozostałą część ciasta wylać do keksówki. Wierzch posypać solą i posiekaną na kawałki białą czekoladą. Keksówkę przykryć folią by gruszki się nie przypaliły.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 minut. Odstawić do ostygnięcia na ok. 12 godzin.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz