Ciasto dyniowe z polewą z krówek

Cóż Wam mogę napisać? Przed Wami... przepyszne, mocno wilgotne dyniowe ciasto. Aromat pomarańczy i polewa z krówek podbijają smak 😍


Składniki:
  • 500 g pokrojonej w duże kostki dyni
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej


Polewa z krówek:
  • 11 cukierków krówek (nie muszą być pierwszej świeżości)
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka masła


Dynie umieścić w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 35 minut do miękkości. Po tym czasie zmiksować dynię na puree.
Masło rozpuścić razem cukrem, wlać do puree z dyni, dodać skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Całość wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie dodać jajka i jogurt, ponownie wymieszać. Na sam koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, całość połączyć przy pomocy rózg bądź szpatułki. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 55 minut. Ciasto przestudzić, wyjąć z formy.

Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, krówki i wlać śmietanę. Gotować na średnim ogniu aż krówki się rozpuszczą (ok. 20 minut). W miarę rozpuszczania krówek masa będzie gęstnieć. Przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą oblać również jeszcze ciepłe ciasto.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty