Ciasto dyniowe z polewą z krówek
Składniki:
- 500 g pokrojonej w duże kostki dyni
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- skórka i sok z 1 pomarańczy
- 2 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa z krówek:
- 11 cukierków krówek (nie muszą być pierwszej świeżości)
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka masła
Dynie umieścić w naczyniu żaroodpornym i zapiekać przez 35 minut do miękkości. Po tym czasie zmiksować dynię na puree.
Masło rozpuścić razem cukrem, wlać do puree z dyni, dodać skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Całość wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie dodać jajka i jogurt, ponownie wymieszać. Na sam koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, całość połączyć przy pomocy rózg bądź szpatułki. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 55 minut. Ciasto przestudzić, wyjąć z formy.
Do rondelka z grubym dnem włożyć masło, krówki i wlać śmietanę. Gotować na średnim ogniu aż krówki się rozpuszczą (ok. 20 minut). W miarę rozpuszczania krówek masa będzie gęstnieć. Przestudzić. Jeszcze ciepłą polewą oblać również jeszcze ciepłe ciasto.
SMACZNEGO 😊
Polewa z krówek na cieście!? super
OdpowiedzUsuń😊
Usuń