Delikatne ciasto ze śliwkami, posypane pistacjami
Przeeepyszne! Są takie ciasta, które roztapiają w zachwycie przy choćby kęsie... i to ciasto do takich należy 😍 Delikatne i maślane, a to wszystko za sprawo mascarpone! O śliwkach i pistacjach tylko delikatnie przypomnę, że tu są, bo one same się smakiem bronią 😊
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- 1 kg śliwek węgierek
- 100 g posiekanych pistacji
Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.
Masło stopić, przestudzić i utrzeć z mascarpone, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość zmiksować na niskich obrotach.
Masło stopić, przestudzić i utrzeć z mascarpone, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość zmiksować na niskich obrotach.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć mąką.
Ciasto rozprowadzić na dnie formy. Śliwki układać po skosie (jedna obok drugiej) lekko wciskając w ciasto. Posypać posiekanymi pistacjami.
Ciasto rozprowadzić na dnie formy. Śliwki układać po skosie (jedna obok drugiej) lekko wciskając w ciasto. Posypać posiekanymi pistacjami.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.
SMACZNEGO 😊
Wygląda cudownie!!! A na jaką dużą blaszkę są podane ilości?
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Dziękuje 💗 Na blaszkę o wymiarach 20 x 37 cm.
Usuń