Delikatne ciasto ze śliwkami, posypane pistacjami

Przeeepyszne! Są takie ciasta, które roztapiają w zachwycie przy choćby kęsie... i to ciasto do takich należy 😍 Delikatne i maślane, a to wszystko za sprawo mascarpone! O śliwkach i pistacjach tylko delikatnie przypomnę, że tu są, bo one same się smakiem bronią 😊


Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g masła 
  • 80 g cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 100 g posiekanych pistacji 

Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.
Masło stopić, przestudzić i utrzeć z mascarpone, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość zmiksować na niskich obrotach.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia lub oprószyć mąką.
Ciasto rozprowadzić na dnie formy. Śliwki układać po skosie (jedna obok drugiej) lekko wciskając w ciasto. Posypać posiekanymi pistacjami.  
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

  1. Wygląda cudownie!!! A na jaką dużą blaszkę są podane ilości?
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje 💗 Na blaszkę o wymiarach 20 x 37 cm.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty