Sernik z mango

W sernikach kocham to, że w porównaniu do wykwintności i jakości smaku robi się je prawie, że błyskawicznie. Tym razem mam dla Was sernik z mango 😊 Kremowy, delikatny z owocową nutą mango, słodzony białą czekoladą. Jedyne nad czym się zastanawiam to, to czy puree z mango nie powinno być odrobinę więcej (tj. z 1,5 mango), więc jeśli macie ochotę na więcej mango w serniku polecam zwiększyć dawkę 😉
Tak czy siak - jest pyszny 😍


Spód:
  • 1 łyżka kakao
  • 50  g masła
  • 150 g ciastek zbożowych (u mnie belvita)

Masa serowa:
  • puree z 1 dojrzałego mango
  • 500 g twarogu typu presidente
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki tortowej
Masło stopić, ciastka rozkruszyć w malakserze lub za pomocą wałka. Pokruszone ciastka i łyżkę kakao dodać do roztopionego masła, wymieszać. Ciasteczkową masę rozprowadzić na spodzie tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać łyżką.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać jajka, twaróg, ekstrakt z wanilii, cukier puder, obie mąki i puree z mango, dokładnie zmiksować na średnich obrotach. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut. Po upieczeniu sernik przestudzić uchylając drzwiczki piekarnika. Następnie sernik wyjąć i wystudzić w temperaturze pokojowej, by na końcu schłodzić go w lodówce (min. 4 godziny).


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty