Sernik z mango
W sernikach kocham to, że w porównaniu do wykwintności i jakości smaku robi się je prawie, że błyskawicznie. Tym razem mam dla Was sernik z mango 😊 Kremowy, delikatny z owocową nutą mango, słodzony białą czekoladą. Jedyne nad czym się zastanawiam to, to czy puree z mango nie powinno być odrobinę więcej (tj. z 1,5 mango), więc jeśli macie ochotę na więcej mango w serniku polecam zwiększyć dawkę 😉 
Tak czy siak - jest pyszny 😍
Tak czy siak - jest pyszny 😍
Spód:
- 1 łyżka kakao
 - 50 g masła
 - 150 g ciastek zbożowych (u mnie belvita)
 
Masa serowa:
- puree z 1 dojrzałego mango
 - 500 g twarogu typu presidente
 - 250 g serka mascarpone
 - 200 g białej czekolady
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 3 jajka
 - 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 płaska łyżka mąki tortowej
 
Masło stopić, ciastka rozkruszyć w malakserze lub za pomocą wałka. Pokruszone ciastka i łyżkę kakao dodać do roztopionego masła, wymieszać. Ciasteczkową masę rozprowadzić na spodzie tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać łyżką.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać jajka, twaróg, ekstrakt z wanilii, cukier puder, obie mąki i puree z mango, dokładnie zmiksować na średnich obrotach. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze 175 stopni C przez 60 minut. Po upieczeniu sernik przestudzić uchylając drzwiczki piekarnika. Następnie sernik wyjąć i wystudzić w temperaturze pokojowej, by na końcu schłodzić go w lodówce (min. 4 godziny).
SMACZNEGO 😊
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz