Kruche rożki z karmelizowanym rabarbarem
To nie są ciastka, które urzekną wyglądem,  natomiast jeśli chodzi o smak mają zdecydowanie większe szanse 😊 Karmelizowany, lecz nadal kwaskowaty rabarbar w otoczeniu mocno maślanego kruchego ciasta zdaje egzamin na ciastko godne zjedzenia 😍
Składniki:
- 200 g zimnego masła
 - 1 żółtko
 - 300 g mąki
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 - 1 łyżeczka pasty z wanilii
 
Karmelizowany rabarbar:
- 500 g rabarbaru
 - 2 łyżki masła
 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
 
Rabarbar umyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na ok. 2 cm kawałki. Masło stopić na patelni, kiedy zupełnie się rozpuści zasypać je cukrem trzcinowy. Kiedy cukier zbrązowieje dodać pokrojony w kawałki rabarbar. Rabarbar podsmażać ok. 3 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając, zdjąć z ognia i przestudzić.
Z masła, żółtka, cukru, mąki i pasty z wanilii energicznie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią lub umieścić w szczelnym pojemniku i schładzać przez godzinę w lodówce.
Z masła, żółtka, cukru, mąki i pasty z wanilii energicznie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią lub umieścić w szczelnym pojemniku i schładzać przez godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty, a następnie trójkąty dzieląc je na dwie części.
Na środku układać 2 - 3 kawałki rabarbaru, boki trójkąta zawinąć do  środka tworząc rożek.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Kiedy ciasta całkowicie przestygną zdjąć je z blachy i posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊 

Komentarze
Prześlij komentarz