Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe jest wyjątkowo czułe na emocje przygotowującego. Docenia spokój i wdzięczność, nie współgra ze złością. U mnie budzi też myśli o babci. Roztacza ciepło w domu, bardziej niż inne ciasta. Ciasto drożdżowe uczy pokory - uwielbiam je 💗 Dziś wraz z rytmem sezonu królować będzie na nim rabarbar pod warstwą kruszonki. To co o rabarbarze trzeba wiedzieć to, to, że wprowadza kwaśną nutę 😍
Składniki:
- 200 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka cukru (użyłam trzcinowego)
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka (u mnie ryżowego)
- 4 szklanki mąki
- 750 g rabarbaru
Kruszonka:
- 100 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 150 g mąki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, a łodygi pokroić na w ok 0,5 - 1 cm plasterki.
Mąkę przesiać do miski na środku uformować wgłębienie, umieścić w nim pokruszone drożdże, zasypać łyżką cukru i zlać 2 - 3 łyżkami mleka. Odstawić w ciepłym miejscu by drożdże wyrosły.
Mąkę przesiać do miski na środku uformować wgłębienie, umieścić w nim pokruszone drożdże, zasypać łyżką cukru i zlać 2 - 3 łyżkami mleka. Odstawić w ciepłym miejscu by drożdże wyrosły.
Masło stopić razem z mlekiem, przestudzić. Jajka utrzeć (w całości) na puch, następnie stopniowo wsypywać cukier cały czas miksując na średnich obrotach. Do mąki z wyrośniętym rozczynem, wlać stopione mleko z masłem i ubite na puch jajka.
Ciasto zagnieść rękoma lub utrzeć mikserem (spiralnymi rózgami) - będzie rzadkie i takie ma być.
Do wyłożonej papierem blachy przelać ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Składniki na kruszonkę zagnieść palcami.Ułożyć na wierzchu kawałki rabarbaru i kruszonkę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni C 30 - 40 minut, aż brzegi zarumienią się na złoto.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz