Miodowo - maślane ciasteczka z płatkami mniszka lekarskiego
Mlecz czyli mniszek lekarski dostojnie żółty choć nie wszędzie doceniany. W dzieciństwie kojarzył mi się z plamami na dłoniach, bo po zerwaniu jego mleczko zostawia trudne do zmycia ślady. Drugie skojarzenie to oczywiście... dmuchawce 😍 Parę lat temu ciasteczka z mniszkiem byłyby dla mnie nie do pomyślenia. Cóż, wszystko się zmienia 😊 Ciasta są delikatne, mają w sobie specyficzną jakby herbacianą nutę. Najchętniej napisałabym, że smakują mniszkiem lecz byłoby to stwierdzenie ryzykowne, bo ja i mniszek w kuchni dopiero się poznajemy 😉 Jednego, jestem pewna - są bardzo smaczne 😊
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 300 g mąki pszennej
- 1 szklanka płatków mniszka lekarskiego
- 100 g miodu lub syropu z mniszka
Kwiaty mniszka ułożyć główką do dołu. Po upływie półgodziny oskubać płatki.
Z masła, miodu, mąki i płatków mniszka zagnieść jednolite i gładki ciasto. Owinąć je w folię lub umieścić w szczelnym pojemniku, schłodzić w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wykrawać ciastka i układać na blasze. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 10 - 12 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz