Miodowo - maślane ciasteczka z płatkami mniszka lekarskiego

Mlecz czyli mniszek lekarski  dostojnie żółty choć nie wszędzie doceniany. W dzieciństwie kojarzył mi się z plamami na dłoniach, bo po zerwaniu jego mleczko zostawia trudne do zmycia ślady. Drugie skojarzenie to oczywiście... dmuchawce 😍 Parę lat temu ciasteczka z mniszkiem byłyby dla mnie nie do pomyślenia. Cóż, wszystko się zmienia 😊 Ciasta są delikatne, mają w sobie specyficzną jakby herbacianą nutę. Najchętniej napisałabym, że smakują mniszkiem lecz byłoby to stwierdzenie ryzykowne, bo ja i mniszek w kuchni dopiero się poznajemy 😉 Jednego, jestem pewna - są bardzo smaczne 😊

Składniki:
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków mniszka lekarskiego 
  • 100 g miodu lub syropu z mniszka
Kwiaty mniszka ułożyć główką do dołu. Po upływie półgodziny oskubać płatki. 
Z masła, miodu, mąki i płatków mniszka zagnieść jednolite i gładki ciasto. Owinąć je w folię lub umieścić w szczelnym pojemniku, schłodzić w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wykrawać ciastka i układać na blasze. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 10 - 12 minut.   


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty