Pasta z czerwonej ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i orzechami pekan. Zakładałam spore podobieństwo do humusu, jednak ta jest bardziej wyrazista. I właśnie to połączenie łagodności z wyrazistością sprawia, że chętnie smaruje nią kanapki 😀
Składniki:
- 150 g czerwonej ciecierzycy
- 2 garście orzechów pekan
- 8 suszonych pomidorów
- 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula dymka
- sól i pieprz
Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, następnie przesypać do garnka i zalać wodą tak by sięgała trochę ponad poziom soczewicy. Dodać 1 łyżkę oliwy, zagotować, przykryć i gotować ok 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie wodę.
Cebulę dymkę pokroić na mniejsze kawałki i zeszklić na oliwie. Zeszkloną cebulę, czosnek, orzechy pekan, sok z cytryny, suszone pomidory i 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów dodać do przestudzonej soczewicy. Całość rozdrobnić przy pomocy blendera na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz