Pasta z czerwonej ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami i orzechami pekan. Zakładałam spore podobieństwo do humusu, jednak ta jest bardziej wyrazista. I właśnie to połączenie łagodności z wyrazistością sprawia, że chętnie smaruje nią kanapki 😀
Składniki:
- 150 g czerwonej ciecierzycy
 - 2 garście orzechów pekan
 - 8 suszonych pomidorów
 - 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
 - sok z 1 cytryny
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 cebula dymka
 - sól i pieprz
 
Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, następnie przesypać do garnka i zalać wodą tak by sięgała trochę ponad poziom soczewicy. Dodać 1 łyżkę oliwy, zagotować, przykryć i gotować ok 15 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie wodę. 
Cebulę dymkę pokroić na mniejsze kawałki i zeszklić na oliwie. Zeszkloną cebulę, czosnek, orzechy pekan, sok  z cytryny, suszone pomidory i 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów dodać do przestudzonej soczewicy. Całość rozdrobnić przy pomocy blendera na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem. 
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz