Humus z pieczonym bakłażanem

Humus  po raz drugi 😉 Tym razem pasta z ciecierzycy występuje w towarzystwie pieczonego bakłażana z nutą chili. Jest pysznie 😊


Składniki:
  • 200 g ciecierzycy vel cieciorki 
  • 1 łyżka i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 mniejsze bakłażany lub 1 duży
  • 1 ząbek czosnku
  • 3  łyżki pasty tahini
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Ciecierzyce umieścić w sicie, opłukać pod bieżącą wodą (kilkakrotnie). Kiedy woda spływająca będzie czysta przełożyć ciecierzycę do miski i zalać obwicie wodą, wsypać łyżkę sody oczyszczonej i odstawić do namoczenia na ok 12 godzin.
Po upływie 12 godzin ciecierzycę opłukać również pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w garnku, zalać wodą dodając 1/2 łyżeczki sody (nie solić). Ciecierzycę gotować ok. 1,5 godziny na średnim ogniu (jeśli na wierzchu pojawi się piana usunąć ją przy pomocy łyżki).

Bakłażany ponakłuwać widelcem z każdej ze stron, wyłożyć na blachę i piec przez ok 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudzony, ale jeszcze ciepłe bakłażany obrać ze skórki.

Ugotowaną ciecierzycę (powinna być miękka wręcz z łatwością rozkruszać się w palcach), zestawić z ognia i pozostawić do wystudzenia. Odsączoną ciecierzycą zmiksować dokładnie z podpieczonymi bakłażanami, czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, papryczką, solą i pieprzem.
Humus przełożyć do miseczki i polać oliwą. Przechowywać w lodówce.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty