Humus z pieczonym bakłażanem
Humus po raz drugi 😉 Tym razem pasta z ciecierzycy występuje w towarzystwie pieczonego bakłażana z nutą chili. Jest pysznie 😊
Składniki:
- 200 g ciecierzycy vel cieciorki
- 1 łyżka i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 mniejsze bakłażany lub 1 duży
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki pasty tahini
- 1/2 świeżej papryczki chili
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Ciecierzyce umieścić w sicie, opłukać pod bieżącą wodą (kilkakrotnie). Kiedy woda spływająca będzie czysta przełożyć ciecierzycę do miski i zalać obwicie wodą, wsypać łyżkę sody oczyszczonej i odstawić do namoczenia na ok 12 godzin.
Po upływie 12 godzin ciecierzycę opłukać również pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w garnku, zalać wodą dodając 1/2 łyżeczki sody (nie solić). Ciecierzycę gotować ok. 1,5 godziny na średnim ogniu (jeśli na wierzchu pojawi się piana usunąć ją przy pomocy łyżki).
Po upływie 12 godzin ciecierzycę opłukać również pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w garnku, zalać wodą dodając 1/2 łyżeczki sody (nie solić). Ciecierzycę gotować ok. 1,5 godziny na średnim ogniu (jeśli na wierzchu pojawi się piana usunąć ją przy pomocy łyżki).
Bakłażany ponakłuwać widelcem z każdej ze stron, wyłożyć na blachę i piec przez ok 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Przestudzony, ale jeszcze ciepłe bakłażany obrać ze skórki.
Ugotowaną ciecierzycę (powinna być miękka wręcz z łatwością rozkruszać się w palcach), zestawić z ognia i pozostawić do wystudzenia. Odsączoną ciecierzycą zmiksować dokładnie z podpieczonymi bakłażanami, czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, papryczką, solą i pieprzem.
Humus przełożyć do miseczki i polać oliwą. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO 😊
Humus przełożyć do miseczki i polać oliwą. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz