Humus z jarmużem


To podwójne istotne wydarzenie w mym życiu kulinarnym. Po pierwsze dlatego, że to mój pierwszy humus 💚 Co ważne... naprawdę dobry i tu z pomocą przybyła Agnieszka Maciąg i jej cenne wskazówki za które dziękuje 💓 
Po drugie... mimo świadomości olbrzymich walorów zdrowotnych jarmużu moja miłość do niego raczej nie istniała... cóż. Natomiast w tej wersji humusu jarmuż jest znośny, akceptowalny, a wręcz smakuje bardzo dobrze 😁 Jestem tak dumna z tego humusu, że w najbliższym czasie z przyjemnością popełnię kolejny 😊



Składniki:
  • 200 g ciecierzycy vel cieciorki 
  • 1 łyżka i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ok. 350 - 400  g liści jarmużu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki tahini
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Ciecierzyce umieścić w sicie, opłukać pod bieżącą wodą kilkakrotnie. Kiedy woda spływająca będzie czysta przełożyć ciecierzycę do miski i zalać obwicie wodą, dodać łyżkę sody oczyszczonej i odstawić do namoczenia na ok 12 godzin.
Po tym czasie ciecierzycę opłukać również pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w garnku, zalać wodą dodając 1/2 łyżeczki sody (nie solić). Ciecierzycę gotować ok. 1,5 godziny na średnim ogniu (jeśli na wierzchu pojawi się piana usunąć ją przy pomocy łyżki).

Świeży jarmuż dokładnie opłukać. Oderwać łykowate łodyżki, a liście porwać na większe kawałki.
Na patelni rozgrzać ok. 2 - 3 łyżek oliwy, dodać obrany czosnek, kiedy czosnek się zarumieni dodać osuszone liście jarmużu. Jarmuż smażyć ok 5 minut często mieszając drewnianą łopatką. Podsmażony jarmuż odstawić do przestudzenia.

Ugotowaną ciecierzycę (powinna być miękka wręcz z łatwością rozkruszać się w palcach), zestawić z ognia i pozostawić do wystudzenia. Odsączoną ciecierzycą zmiksować dokładnie z podsmażonym jarmużem i czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeśli konsystencja będzie ciężka i "suchawa" dodaj odrobinę wody tak, aby zyskała na lekkości.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty