Humus z jarmużem
To podwójne istotne wydarzenie w mym życiu kulinarnym. Po pierwsze dlatego, że to mój pierwszy humus 💚 Co ważne... naprawdę dobry i tu z pomocą przybyła Agnieszka Maciąg i jej cenne wskazówki za które dziękuje 💓
Po drugie... mimo świadomości olbrzymich walorów zdrowotnych jarmużu moja miłość do niego raczej nie istniała... cóż. Natomiast w tej wersji humusu jarmuż jest znośny, akceptowalny, a wręcz smakuje bardzo dobrze 😁 Jestem tak dumna z tego humusu, że w najbliższym czasie z przyjemnością popełnię kolejny 😊
Składniki:
- 200 g ciecierzycy vel cieciorki
- 1 łyżka i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ok. 350 - 400 g liści jarmużu
- 3 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyżki tahini
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Ciecierzyce umieścić w sicie, opłukać pod bieżącą wodą kilkakrotnie. Kiedy woda spływająca będzie czysta przełożyć ciecierzycę do miski i zalać obwicie wodą, dodać łyżkę sody oczyszczonej i odstawić do namoczenia na ok 12 godzin.
Po tym czasie ciecierzycę opłukać również pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w garnku, zalać wodą dodając 1/2 łyżeczki sody (nie solić). Ciecierzycę gotować ok. 1,5 godziny na średnim ogniu (jeśli na wierzchu pojawi się piana usunąć ją przy pomocy łyżki).
Po tym czasie ciecierzycę opłukać również pod bieżącą wodą, a następnie umieścić w garnku, zalać wodą dodając 1/2 łyżeczki sody (nie solić). Ciecierzycę gotować ok. 1,5 godziny na średnim ogniu (jeśli na wierzchu pojawi się piana usunąć ją przy pomocy łyżki).
Świeży jarmuż dokładnie opłukać. Oderwać łykowate łodyżki, a liście porwać na większe kawałki.
Na patelni rozgrzać ok. 2 - 3 łyżek oliwy, dodać obrany czosnek, kiedy czosnek się zarumieni dodać osuszone liście jarmużu. Jarmuż smażyć ok 5 minut często mieszając drewnianą łopatką. Podsmażony jarmuż odstawić do przestudzenia.
Ugotowaną ciecierzycę (powinna być miękka wręcz z łatwością rozkruszać się w palcach), zestawić z ognia i pozostawić do wystudzenia. Odsączoną ciecierzycą zmiksować dokładnie z podsmażonym jarmużem i czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jeśli konsystencja będzie ciężka i "suchawa" dodaj odrobinę wody tak, aby zyskała na lekkości.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz