Babka kasztanowa z orzechami włoskimi i czekoladą

Babka, która ma w sobie zaledwie łyżkę mąki. Kasztanowa 💗 Jej sekret tkwi w puree kasztanowym, to chyba dzięki niemu ma w sobie pewną delikatność, a oprócz niej całe mnóstwo orzechów włoskich i czekolady. Jest pyszna 😍
A puree z kasztanów? Nawet jeśli wyda Wam się skomplikowaną czynnością w praktyce jest całkiem proste... tym bardziej jeśli macie kompana do obierania kasztanów wówczas staje się zupełnie przyjemne 😊

Składniki:
  • 400 g puree z kasztanów *
  • 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
  • 75 g prażonych orzechów włoskich
  • 100 g gorzkiej czekolady
Puree kasztanowe zmiksować z miękkim masłem i rumem. Dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku za każdym razem dokładnie miksując. Białka ubić na sztywno, kiedy już osiągną puszystość dodawać po łyżce cukru w dalszym ciągu miksując do momentu aż piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę dodać do masy kasztanowej, delikatnie wymieszać, dodać grubo posiekane orzechy włoskie i posiekaną czekoladę. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 - 55 minut (do suchego patyczka).

* Puree z kasztanów
Składniki:

  • jadalne kasztany
  • szczypta soli
  • mleko i woda w proporcjach 1:1
Kasztany naciąć na kształt krzyża z wypukłej strony ostrym nożem (najlepiej z piłowym ostrzem). Umieścić je w garnku, zalać wodą do momentu aż przykryje kasztany. Dodać sól (dużą szczyptę) i podgrzewać do momentu wrzenia. Następnie kasztany odcedzić, jeszcze gorące wyłożyć na blachę i piec ok 20 - 25 minut w temperaturze 200 - 220 stopni C. Jeszcze ciepłe kasztany obrać.
Obrane kasztany umieścić w garnku i zalać wodą z mlekiem w jednakowych proporcjach (na 500 g kasztanów 500 g płynu tj. 250 g wody i 250 g mleka). Kasztany gotować ok 30 minut (do miękkości). Większość płynu powinna odparować podczas gotowania, dlatego warto pilnować (mieszając co jakiś czas) by kasztany nie przywarły do dna. Jeśli uznacie, że płynu jest za dużo można go odlać (jednak nie wylewać, bo może się przydać). Kasztany zmiksować na gładkie puree, powinno być gęste jednak nie suche ( w razie potrzeby możecie dolać odlany płyn lub dolać ciepłej wody) tak by puree zyskało konsystencję łatwą do rozsmarowania.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty