Czekoladowo - piernikowe ciasto z żurawiną pod pierzyną z mascarpone i białej czekolady
Całość tworzy urzekający kompromis smaku 💗
Składniki:
- 220 g czekolady deserowej (50% kakao)
- 25 g zmielonych migdałów
- 150 g cukru trzcinowego
- 175 g masła
- 3 łyżki (z górką) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 5 jajek
- 40 g obranych ze skórki grubo posiekanych migdałów
- 150 g świeżych owoców żurawiny
Masa mascarpone:
- 350 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- płatki migdałów do posypania
Żurawinę opłukać i osuszyć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (umieszczając miskę z czekoladą nad naczyniem z gorącą wodą), dodać masło i mieszać aż powstanie gładka masa. Wsypać cukier, mąkę, przyprawy i zmielone migdały, wymieszać. Dodawać kolejno po jednym żółtku za każdym razem miksując na średnich obrotach. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wmieszać. Na koniec wmieszać grubo posiekane migdały i świeżą żurawinę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (umieszczając miskę z czekoladą nad naczyniem z gorącą wodą), dodać masło i mieszać aż powstanie gładka masa. Wsypać cukier, mąkę, przyprawy i zmielone migdały, wymieszać. Dodawać kolejno po jednym żółtku za każdym razem miksując na średnich obrotach. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wmieszać. Na koniec wmieszać grubo posiekane migdały i świeżą żurawinę.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm (dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia), piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 - 50 minut.
Upieczone ciasto zostawić do przestudzenia w formie przez 60 minut. Zdjąć obręcz, a ciasto odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
Białką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mascarpone i zmiksować na niskich obrotach na jednolitą masę. Masę przełożyć na przestudzone ciasto. Wierzch oprószyć płatkami migdałów. Ciasto przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz