Czekoladowo - piernikowe ciasto z żurawiną pod pierzyną z mascarpone i białej czekolady

Ciasto, które zapowiada święta smakiem korzennych przypraw 😊🎄 To zupełnie przyjemna zapowiedź... wilgotne czekoladowe ciasto, w nim migdały i dająca świeżości żurawina, a na samym szczycie pierzyna z mascarpone słodzona białą czekoladą 😊 

Całość tworzy urzekający kompromis smaku 💗


Składniki:
  • 220 g czekolady deserowej (50% kakao)
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 150 g cukru trzcinowego 
  • 175 g masła
  • 3 łyżki (z górką) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 5 jajek
  • 40 g obranych ze skórki grubo posiekanych migdałów
  • 150 g świeżych owoców żurawiny
Masa mascarpone:
  • 350 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • płatki migdałów do posypania
Żurawinę opłukać i osuszyć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (umieszczając miskę z czekoladą nad naczyniem z gorącą wodą), dodać masło i mieszać aż powstanie gładka masa. Wsypać cukier, mąkę, przyprawy i zmielone migdały, wymieszać. Dodawać kolejno po jednym żółtku za każdym razem miksując na średnich obrotach. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wmieszać. Na koniec wmieszać grubo posiekane migdały i świeżą żurawinę.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm (dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia), piec w temperaturze 180 stopni C przez 45 - 50 minut. 
Upieczone ciasto zostawić do przestudzenia w formie przez 60 minut. Zdjąć obręcz, a ciasto odłożyć do całkowitego ostygnięcia.

Białką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mascarpone i zmiksować na niskich obrotach na jednolitą masę. Masę przełożyć na przestudzone ciasto. Wierzch oprószyć płatkami migdałów. Ciasto przechowywać w lodówce.


SMACZNEGO 😊  



Komentarze

Popularne posty