Słodkie bułeczki z wiśniami i rozmarynem
Mięciutkie bułeczki z rozmarynem i wiśniami polane lukrem również wiśniowym 😍
Z tym rozmarynem dla wielu to jest tak, że wiadomo, że coś w nich jest, ale nie do końca wiadomo co 😉 Natomiast w moim osobistym odczuciu rozmaryn i wiśnie bardzo do siebie pasują, rozmaryn wprowadza nutkę świeżości, a wiśnia owocowe nawilżenie 😊
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 3 - 4 łyżki letniego mleka migdałowego (można zastąpić innym mlekiem roślinnym lub zwierzęcym)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżka mąki
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka migdałowego (można zastąpić innym mlekiem roślinnym lub zwierzęcym)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 85 g masła
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- szczypta soli
- 500 g drylowanych wiśni (mogą być wekowane, mrożone lub świeże)
Lukier:
- ok. 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 - 5 łyżek soku z wiśni
Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć w mleku dodać cukier i mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Rozmaryn opłukać i posiekać.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, mleko migdałowe, posiekany rozmaryn i wyrośnięty rozczyn. Energicznie zagnieść ciasto na koniec dodając letnie masło. Zagniatać do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, mleko migdałowe, posiekany rozmaryn i wyrośnięty rozczyn. Energicznie zagnieść ciasto na koniec dodając letnie masło. Zagniatać do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45 cm x 35 cm. Wyłożyć na nim odcedzone wiśnie zostawiając 2 cm wolnego brzegu. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku (na kształt rolady). Ciasto pokroić na 12 równych kawałków i ułożyć na blasze. Bułeczki przykryć ręcznikiem, odstawić na ok. 25 minut do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 35 minut (do zarumienienia). Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z wiśni. Bułeczki wyjąć, przestudzić i polać lukrem.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 35 minut (do zarumienienia). Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z sokiem z wiśni. Bułeczki wyjąć, przestudzić i polać lukrem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz