Cynamonowe ciasto z plantanów z jabłkiem

Podejście do plantanów (czyli bananów warzywnych) nr 2. Tym razem powstało z nich przyjemne i wilgotne ciasto, takie idealne do porannej kawy. Inne niż "zwykłe" ciasto bananowe to pewne.
Jest w jego smaku ciekawa świeżość przypominająca jakby smak mało dojrzałego banana, ale dzięki temu ciasto zyskuje 😊

Składniki:
  • 2 dojrzałe plantany
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 275 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże lub 2 mniejsze jabłka

Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Plantany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem razem z cukrem. Dodać jajka, olej, mleko i zmiksować. Mąkę przesiać razem z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia dodając do zmiksowanej masy i zmiksować całość. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Posypać 1- 2 łyżkami cukru trzcinowego. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 50 - 60 minut (do suchego patyczka).


SMACZNEGO 😊





Komentarze

Popularne posty