Cynamonowe ciasto z plantanów z jabłkiem
Podejście do plantanów (czyli bananów warzywnych) nr 2. Tym razem powstało z nich przyjemne i wilgotne ciasto, takie idealne do porannej kawy. Inne niż "zwykłe" ciasto bananowe to pewne.
Jest w jego smaku ciekawa świeżość przypominająca jakby smak mało dojrzałego banana, ale dzięki temu ciasto zyskuje 😊
Jest w jego smaku ciekawa świeżość przypominająca jakby smak mało dojrzałego banana, ale dzięki temu ciasto zyskuje 😊
Składniki:
- 2 dojrzałe plantany
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
- 200 g cukru trzcinowego
- 275 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 duże lub 2 mniejsze jabłka
Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Plantany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem razem z cukrem. Dodać jajka, olej, mleko i zmiksować. Mąkę przesiać razem z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia dodając do zmiksowanej masy i zmiksować całość. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Posypać 1- 2 łyżkami cukru trzcinowego. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 50 - 60 minut (do suchego patyczka).
Plantany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem razem z cukrem. Dodać jajka, olej, mleko i zmiksować. Mąkę przesiać razem z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia dodając do zmiksowanej masy i zmiksować całość. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Posypać 1- 2 łyżkami cukru trzcinowego. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 50 - 60 minut (do suchego patyczka).
Komentarze
Prześlij komentarz