Cynamonowe ciasto z plantanów z jabłkiem
Podejście do plantanów (czyli bananów warzywnych) nr 2. Tym razem powstało z nich przyjemne i wilgotne ciasto, takie idealne do porannej kawy. Inne niż "zwykłe" ciasto bananowe to pewne. 
Jest w jego smaku ciekawa świeżość przypominająca jakby smak mało dojrzałego banana, ale dzięki temu ciasto zyskuje 😊
Jest w jego smaku ciekawa świeżość przypominająca jakby smak mało dojrzałego banana, ale dzięki temu ciasto zyskuje 😊
Składniki:
- 2 dojrzałe plantany
 - 3 jajka
 - 1/2 szklanki oleju
 - 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
 - 200 g cukru trzcinowego
 - 275 g mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 1 duże lub 2 mniejsze jabłka
 
Jabłko obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Plantany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem razem z cukrem. Dodać jajka, olej, mleko i zmiksować. Mąkę przesiać razem z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia dodając do zmiksowanej masy i zmiksować całość. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Posypać 1- 2 łyżkami cukru trzcinowego. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 50 - 60 minut (do suchego patyczka).
Plantany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem razem z cukrem. Dodać jajka, olej, mleko i zmiksować. Mąkę przesiać razem z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia dodając do zmiksowanej masy i zmiksować całość. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć pokrojone na mniejsze kawałki jabłko. Posypać 1- 2 łyżkami cukru trzcinowego. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 50 - 60 minut (do suchego patyczka).

Komentarze
Prześlij komentarz