Ciasto z rabarbarem, białą czekoladą i kruszonką z orzechów makadamia
Lekkość i delikatność tego ciasta zachwyca 😍. 
Rozpływa się w ustach... i to nie jest przenośnia 😊
Nie pamiętam czy kiedykolwiek jadłam tak lekkie ucierane ciasto - oprócz dzisiejszego dnia 😉 Biała czekolada, kwaśny rabarbar i kruszonka z makadamią smakują, że aż miło 😃 
Składniki:
- 100 g białej czekolady
 - 75 g masła w temperaturze pokojowej
 - 75 g cukru trzcinowego
 - 2 jajka
 - 3/4 szklanki kefiru
 - 200 g mąki tortowej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 400 - 500 g rabarbaru
 
Kruszonka:
- 50 g orzechów makadamia
 - 60 g cukru trzcinowego
 - 50 g masła
 - 70 g mąki tortowej
 
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieścić w większym naczyniu z gorącą wodą lub nad garnkiem z gotującą się wodą) kiedy się rozpuści dodać masło i zmiksować. Następnie dodać cukier i jajka. Miksować aż masa zbieleje i stanie się puszysta. Porcjami dodawać kefir dalej miksując. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksować ok. 5 minut.
Ciasto przelać do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać. Wyłożyć rabarbar(nie dociskać) i przygotować kruszonkę. 
Orzechy makadamia zmiksować na grubą mączkę, zagnieść palcami razem z cukrem, mąką i masłem na kruszonkę.  Kruszonką oprószyć warstwę rabarbaru. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 50 minut. 
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz