Ciasto z rabarbarem, białą czekoladą i kruszonką z orzechów makadamia
Lekkość i delikatność tego ciasta zachwyca 😍.
Rozpływa się w ustach... i to nie jest przenośnia 😊
Nie pamiętam czy kiedykolwiek jadłam tak lekkie ucierane ciasto - oprócz dzisiejszego dnia 😉 Biała czekolada, kwaśny rabarbar i kruszonka z makadamią smakują, że aż miło 😃
Składniki:
- 100 g białej czekolady
- 75 g masła w temperaturze pokojowej
- 75 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki kefiru
- 200 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 400 - 500 g rabarbaru
Kruszonka:
- 50 g orzechów makadamia
- 60 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 70 g mąki tortowej
Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieścić w większym naczyniu z gorącą wodą lub nad garnkiem z gotującą się wodą) kiedy się rozpuści dodać masło i zmiksować. Następnie dodać cukier i jajka. Miksować aż masa zbieleje i stanie się puszysta. Porcjami dodawać kefir dalej miksując. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Miksować ok. 5 minut.
Ciasto przelać do tortownicy (dno wyłożyć papierem do pieczenia), wyrównać. Wyłożyć rabarbar(nie dociskać) i przygotować kruszonkę.
Orzechy makadamia zmiksować na grubą mączkę, zagnieść palcami razem z cukrem, mąką i masłem na kruszonkę. Kruszonką oprószyć warstwę rabarbaru. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 50 minut.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz