Zupa krem z kalafiora i wędzonego tofu
Delikatna zupa krem z kalafiora, której "charakteru" dodaje wędzone tofu. Ciekawa jestem czy wielbiciele wędzonego boczku czy innych rarytasów daliby się oszukać 😉 Ta wersja jest kompletnie wegańska, natomiast stawiam tezę z uwzględnieniem fanów mięsa, że chipsy z boczku mogłyby ją podkręcić 😉 Mi wystarcza w wersji zaprezentowanej... ze słonecznika pestkami 😍
Składniki:
- 1/4 selera
- biała część pora
- 1 większy korzeń pietruszki (lub 2 mniejsze)
- czerwona cebula
- 1,1 l gorącej wody
- kalafior
- kostka wędzonego tofu (180 g)
Cebulę i seler pokroić w kostkę. Pora i obraną pietruszkę pokroić w talarki. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić pokrojone warzywa. Dusić na małym ogniu przez ok. 5 minut co jakiś czas mieszając.
Kalafiora opłukać, podzielić na małe różyczki, dodać do garnka. Wlać gorącą wodę, doprawić solą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 25 - 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokruszone wędzone tofu i zmiksować blenderem na gładki (dość gęsty) krem. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Kalafiora opłukać, podzielić na małe różyczki, dodać do garnka. Wlać gorącą wodę, doprawić solą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 25 - 30 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokruszone wędzone tofu i zmiksować blenderem na gładki (dość gęsty) krem. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem, ziarnami słonecznika oraz świeżą bazylią lub pietruszką.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz