Szybka zupa krem z batatów
Będzie krótko i na temat, bo.. zupa szybka, ekspresowa, mało składnikowa, a przy tym bardzo smaczna, kremowa i delikatna. Pyszna 😊
Składniki:
- 1,25 l wody
- 2 liście laurowe
- parę ziaren ziela angielskiego
- 900 g batatów
- 1 duży por
- 1 łyżka kurkumy
- sól, pieprz
- 200 ml mleczka kokosowego
Dodatkowo:
- podprażone na suchej orzeszki pinii
Wodę zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Por pokroić na ok 0,5 cm plastry i podsmażyć je na oliwie z oliwek (lub oleju kokosowym). Bataty obrać i pokroić na ok. 2 cm plastry. Plastry batatów, podsmażony por i sól dodać do gotującej się wody, gotować na średnim ogniu ok. 20 - 25 minut (aż bataty zmiękną). Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Wsypać kurkumę i zmiksować na zupę krem. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać mleczko kokosowe.
Zupę nalać do miski i posypać podprażonymi orzeszkami pinii.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz