Karmelowy mazurek z czekoladą deserową i prażonymi orzechami włoskimi
Mazurek typu last minute. Karmelowy 😍 Słodki, ale pretensji mieć nie można, bo mazurek właśnie taki ma być - słodki i z wyglądu "bogaty". Plan na mazurek był inny, natomiast zapotrzebowanie mej Siostry na karmel zmieniło założenia 😉 Żeby balansować tą słodką słodycz towarzyszą mu mniej słodkie kleksy z ciemnej czekolady i prażony włoski orzech. Tegoroczne badania na grupie kontrolnej potwierdziły, że jest pyszny 😄 💗
Składniki:
- 160 g masła o temperaturze pokojowej
- 2 żółtka
- 85 g cukru pudru
- 250 g mąki
Masa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny)
- 100 g miękkiego masła
- 60 g czekolady deserowej
- 3 łyżki śmietany kremówki 36%
- 100 g orzechów włoskich
Orzechy podprażyć na suchej patelni i odstawić do przestudzenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, dodać żółtka, a na końcu przesianą mąkę.
Ciasto dokładnie połączyć (rękami lub mikserem na niskich obrotach). Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schładzać przez 1 godzinę w lodówce.
Formę 25 x 25 cm (lub 20 x 30 cm) wysmarować masłem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim dno i boki na wysokość 1,5 - 2 cm. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 15 minut.
Masło utrzeć na puszystą masą,dodać kajmak i dokładnie połączyć. Masę karmelową wyłożyć na przestudzony spód, schłodzić.
Połamaną w kostki czekoladę umieścić w rondelku, wlać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu do połączenia (czekolada powinna być gładka i lśniąca). Jeśli polewa się "rozwarstwi" zdjąć z ognia, wlać odrobinę śmietany lub wody i energicznie rozmieszać.
Czekoladę lekko przestudzić, a następnie rozprowadzić ją w formie czekoladowych kleksów (ok.5 na długość). Na każdy z nich ułożyć połówkę podprażonego orzecha włoskiego. Mazurek schłodzić.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz