Ciasteczka z macierznką
Ciasteczka z macierzanką według przepisu siostry Hildegardy. Ponoć pomagają w przypadku zaburzeń pamięci i ukrwienia. 
Przyznaje jednak, że przepis zmodyfikowałam dodając, więcej cukru (aż 160 g więcej 😱), natomiast pierwotna wersja była na wskroś wytrawna - dla mnie stanowczo za mocno.
No i cóż... to nie będą ciasteczka, który pokocha cały świat, bo trzeba po prostu lubić zioła, lubić macierzankę - ona wyraźnie daje o sobie znać. Poza tym ciasteczka są kruche, delikatnie maślane, pełnoziarniste i zdrowe 💚😊 
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej
 - 200 g mąki jaglanej
 - 250 g miękkiego masła
 - 190 g cukru trzcinowego
 - 2 żółtka
 - 1 jajko
 - 100 g zmielonych migdałów
 - 10 g suszonej macierzanki
 - 1/2 łyżeczki soli
 - woda
 
Z podanych składników zagnieść kruche i gładkie ciasto, dodając w niewielkich ilościach wodę (jeśli będzie suche). Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wyciąć ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 - 25 minut. 
SMACZNEGO 😊

Co to za foremka do ciastek? :)
OdpowiedzUsuń