Ciasteczka z macierznką

Ciasteczka z macierzanką według przepisu siostry Hildegardy. Ponoć pomagają w przypadku zaburzeń pamięci i ukrwienia. 
Przyznaje jednak, że przepis zmodyfikowałam dodając, więcej cukru (aż 160 g więcej 😱), natomiast pierwotna wersja była na wskroś wytrawna - dla mnie stanowczo za mocno.
No i cóż... to nie będą ciasteczka, który pokocha cały świat, bo trzeba po prostu lubić zioła, lubić macierzankę - ona wyraźnie daje o sobie znać. Poza tym ciasteczka są kruche, delikatnie maślane, pełnoziarniste i zdrowe 💚😊 

Składniki:
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki jaglanej
  • 250 g miękkiego masła
  • 190 g  cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 10 g suszonej macierzanki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • woda

Z podanych składników zagnieść kruche i gładkie ciasto, dodając w niewielkich ilościach wodę (jeśli będzie suche). Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wyciąć ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 20 - 25 minut. 


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty