Ciasto z białą truflą i karmelizowaną gruszką
Delikatna i kremowa biała trufla, przełamana spodem z ciemnej czekolady i orzeźwiona karmelizowaną gruszką. Obawiałam się przesłodzonej słodyczy, bo ilość białej czekolady jest tu nieskromna, ale nie.. najlepszą recenzją będą tu słowa mojej siostry "mmm... wciągające" 😄
Niestety nie pozwoliłam gruszką ostygnąć (potrzebowałam przyśpieszyć proces wykańczania ciasta i fotografowania by zdążyć przed gośćmi) efekt był rozpływający 😉 I o ile momentami trudno było mi uchwycić przyjemną dla oka estetykę, to wersja tego ciasta z gruszką na ciepło i rozpływającą się białą truflą moje serce podbiła 😍
Spód:
- 2 jajka
- 50 g czekolady deserowej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 6 łyżek mąki pszennej
Masa truflowa:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 290 g białej czekolady
Karmelizowana gruszka:
- średniej wielkości gruszka (dość twarda)
- 30 g masła
- 5 - 6 łyżek cukry trzcinowego
Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, dno dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać stopioną czekoladę, połączyć przy pomocy miksera na wolnych obrotach. Wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie ok 30 minut, następnie wyjąć i przestudzić na kratce. Przestudzone ciasto z powrotem przełożyć do tortownicy.
W rondelku zagotować śmietankę ciągle mieszając (nie gotować). Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszać aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Kiedy masa zupełnie ostygnie dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Masę truflową wstawić na ok. 20 minut do lodówki by lekko stężała, po tym czasie wylać na biszkopt i wstawić na 3 - 4 godziny do lodówki. Ciasto wyjąć i przełożyć na talerz.
Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić wzdłuż w plastry. Masło rozpuścić na patelni, posypać cukrem na całej powietrzni patelni, kiedy cukier zacznie się rozpuszczać dodać plastry gruszki i smażyć ok 5 - 7 minut, aż gruszka lekko zmięknie. Gruszkę przestudzić (całkowicie), przed podaniem plastry gruszki wyłożyć na wierzchu ciasta.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz