Pikantny pasztet z czerwonej soczewicy
W ilości takiej, że śmiało można się podzielić 😁
Składniki:
- 3 szklanki czerwonej soczewicy
- 5 - 6 marchewek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 - 2 cm świeżej kurkumy
- 1 łyżka węgierskiej pikantnej pasty z papryki
- czubata łyżeczka czarnuszki
- sól, pieprz
Do garnka wlać 4,5 szklanki wody (1,5 szklanki na 1 szklankę soczewicy). Kiedy woda zacznie się gotować dodać 2 łyżki oleju, sól i soczewicę. Gotować do momentu aż soczewica się rozpadnie (ok. 20 minut). Marchewki również ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i zblendować razem z pastą z papryki, obraną i startą na tarce (na małych oczkach) kurkumą oraz sosem sojowym. Soczewice odcedzić z nadmiaru wody, połączyć z puree z marchwi, bułką tartą i czarnuszką. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztetu oprószyć czarnuszką. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz