Pikantny pasztet z czerwonej soczewicy

Pasztet w stylu wege z czerwonej soczewicy z kurkumą, czarnuszką i pikantną węgierską pastą z papryki dzięki której nabrał pikantnej mocy 😉 Wyrazisty i smaczny bardzo 😊

W ilości takiej, że śmiało można się podzielić 😁


Składniki:
  • 3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 5 - 6 marchewek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 - 2 cm świeżej kurkumy
  • 1 łyżka węgierskiej pikantnej pasty z papryki
  • czubata łyżeczka czarnuszki 
  • sól, pieprz 

Do garnka wlać 4,5 szklanki wody (1,5 szklanki na 1 szklankę soczewicy). Kiedy woda zacznie się gotować dodać 2 łyżki oleju, sól i soczewicę. Gotować do momentu aż soczewica się rozpadnie (ok. 20 minut). Marchewki również ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i zblendować razem z pastą z papryki, obraną i startą na tarce (na małych oczkach) kurkumą oraz sosem sojowym. Soczewice odcedzić z nadmiaru wody, połączyć z puree z marchwi, bułką tartą  i czarnuszką. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pasztetu oprószyć czarnuszką. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty