Paluszki serowe
Łatwe i szybkie paluszki na serku homogenizowanym. Mogą uratować tłusty czwartek w chwili kiedy czasu na pączki brak ;) Nieforemny kształt dodaje im uroku. Lekkie, chrupiące i smaczne. Zupełnie nie "obrażą się" jeśli zanurzy się je w dżemie lub innej masie, którą lubicie :)
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 opakowania serków waniliowych homogenizowanych
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Jajka roztrzepać rózgą kuchenną. Przesianą mąkę, serki, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier, spirytus i roztrzepane jajka zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie kleić się do rąk dodać więcej mąki). Z ciasta uformować ok 2 cm wałki ciasta, pokroić je na ok 10 cm kawałki by utworzyły paluszki. Pokrojone paluszki przed włożeniem na gorący i głęboki tłuszcz lekko zrolować w dłoniach żeby końce paluszków się zaokrągliły.
Smażyć na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia, jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Smażyć na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia, jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz