Paluszki serowe

Łatwe i szybkie paluszki na serku homogenizowanym. Mogą uratować tłusty czwartek w chwili kiedy czasu na pączki brak ;) Nieforemny kształt dodaje im uroku. Lekkie, chrupiące i smaczne. Zupełnie nie "obrażą się" jeśli zanurzy się je w dżemie lub innej masie, którą lubicie :) 


Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 opakowania serków waniliowych homogenizowanych 
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Jajka roztrzepać rózgą kuchenną. Przesianą mąkę, serki, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier, spirytus i roztrzepane jajka zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie kleić się do rąk dodać więcej mąki). Z ciasta uformować ok 2 cm wałki ciasta, pokroić je na ok 10 cm kawałki by utworzyły paluszki. Pokrojone paluszki przed włożeniem na gorący i głęboki tłuszcz lekko zrolować w dłoniach żeby końce paluszków się zaokrągliły.
Smażyć na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia, jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty