Ciastka z białą czekoladą, wędzoną solą i borówkami
Mięciutkie ciastka z białą czekoladą, solą wędzoną i borówkami. Cały ten miks smaków powoduje, że są przyjemnie smaczne. Po upieczeniu mają chrupiące brzegi i to z pewnością jest ich dodatkowy atut. Kolejnego dnia miękną wciąż pozostając tak samo pyszne 😍
Idealne do porannej kawy czy herbaty lub kubka kakao wieczorem 😊
Idealne do porannej kawy czy herbaty lub kubka kakao wieczorem 😊
Składniki:
- 175 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 150 g białej czekolady
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanki mąki kokosowej
- 1 i 1/4 szklanka mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki wędzonej soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 - 150 g mrożonych lub świeżych borówek
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. W misce utrzeć miękkie masło razem z rozpuszczoną czekoladą i cukrem, miksować do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Wsypać przesiane mąki, sodę i sól wędzoną. Zmiksować na niskich obrotach. Na końcu dodać borówki i delikatnie łyżką wmieszać w masę.
Ciastka nakładać łyżką nabierając masę i wykładając na wyłożoną papierem blachę w sporych odstępach. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 10 -12 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Przestudzić chwilę na blasze, a następnie zdjąć przy pomocy łopatki.
Ciastka nakładać łyżką nabierając masę i wykładając na wyłożoną papierem blachę w sporych odstępach. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 10 -12 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Przestudzić chwilę na blasze, a następnie zdjąć przy pomocy łopatki.
Komentarze
Prześlij komentarz