Sałatka z kaszą gryczaną, granatem i brokułami


Sałatka miała powstać chwilę wcześniej czego domyślić się możecie spoglądając na brokuły - są już przejrzałe. Jednak bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, więc tak czy siak zdecydowałam się wykorzystać to zacne warzywo do tej sałatki i je Wam pokazać. Sałatka jest smaczna, odżywcza i ożywcza, bo dzięki limonce, pietruszce i ziarnom Granata przyjemnie orzeźwia 💦😊 
Możecie ją podać jak i ja na liściach sałaty pak choi, ale równie dobrze sprawdzi się bez nich. Ważne by liście sałaty delikatnie oprószyć solą i pieprzem po podsmażeniu. Przyznam Wam, że sałata pak choi to był zupełny eksperyment w tej wersji i myślę, że bardziej odpowiednie byłby tu użycie samych liści. Niemniej jestem bardzo zadowolona, z tego, że wypróbowałam pak choi. Spodziewajcie się, że powróci tu w innej wersji 😊



Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • ziarna z 1/2 owocu granatu
  • różyczki z 1 brokuła
  • pęczek pietruszki
  • 1 główka kapusty pak choi (niekoniecznie) 
Sos:
  • sok z 1/2 limonki
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku
Kaszą ugotować al dente: do jednej szklanki gotującej się wody wsypać kaszę i posolić, gotować ok 15 minut aż woda się wchłonie. Brokuły ugotować również al dente w osolonej wodzie. Pietruszkę posiekać.
Porozdzielane różyczki brokuł umieścić w misce, dodać kaszę, posiekaną pietruszkę i ziarna granatu.
Przygotować sos: sok z limonki wymieszać z olejem lnianym. Doprawić solą, pieprzem i przetartym czosnkiem. Składniki wymieszać i odstawić na ok 30 minut żeby składniki się przegryzły. Następnie wlać do miski i połączyć z pozostałymi składnikami.
Kapustę pak choi opłukać, odciąć piętkę, liście w całości podsmażać na maśle z obu stron, łącznie ok. 3 minut. Podsmażone liście oprószyć solą, ok. 3- 4 liści wyłożyć na talerz, a na nie porcje sałatki.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty