Pancakes
Pancakes po raz pierwszy! Po raz pierwszy robiłam, po raz pierwszy jadłam i po raz pierwszy mogę powiedzieć, że jestem z nich dumna 😊 Pancakes to amerykańskie placuszki. Znacie? Ich charakterystyczną cechą jest puszystość, którą uzyskują dzięki proszkowi do pieczenia i sodzie oczyszczonej. Bez dodatków lekko słodkie. Tradycyjnie podawane z syropem klonowym aczkolwiek możecie tu dać się ponieść waszym preferencjom 😄
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
 - 1 i 1/4 szklanki kefiru
 - 1 jajko
 - 1/4 szklanki płynnego masła
 - 1/4 szklanki cukru pudru
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować blenderem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Na suchą rozgrzaną patelnie nakładać porcje ciasta (czubatą łyżkę) zachowując odstępy. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z syropem klonowym, cukrem pudrem, dżemem czy owocami.
SMACZNEGO 😊

Komentarze
Prześlij komentarz