Herbaciane muffiny z orzechami laskowymi i lawendą
Naprawdę wyjątkowe muffiny! 😍 Orzeźwiająca lawenda fenomenalnie skomponowała się z nutą herbaty i orzechami laskowymi. Dla pochłaniaczy muffinek to zdecydowanie muffinkowe MUST TASTE 😋😃
Składniki:
- 225 ml mleka
- 2 saszetki czarnej herbaty
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 300 g mąki krupczatki
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 150 g jasnego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka suszonej lawendy
- 40 g orzechów laskowych grubo pokrojonych
Mleko zagotować w rondelku razem z torebkami herbaty, kiedy zacznie się gotować zdjąć z ognia i zaparzać jeszcze 5 minut. Do przestudzonego mleka wlać olej i wbić jajka, całość dokładnie połączyć. Do miski wsypać mąkę krupczatkę, zmielone orzechy laskowe, proszek do pieczenia, cukier i roztartą w dłoniach lawendę. Wymieszać suche składniki, dodać do nich składniki mokre i krótka, ale energicznie mieszać do połączenia składników. Ciasto nałożyć do formy wyłożonej papilotkami. Posypać pokrojonymi orzachami. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 - 25 minut.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz