Migdałowe ciasto z rabarbarem na mące kokosowej

Nasz ogrodowy rabarbar niestety nie należy do gatunku zaróżowionych. Odrobinę żałuje, bo ten różowy ładniej się prezentuje w wypiekach, no i na zdjęciach. Choć tak naprawdę to o smak tu chodzi. Dlatego wybaczcie mniejszą fotogeniczność i skupcie się proszę na walorach ciasta 😉 A ciasto smakuje... egzotycznie 😊 Główny w tym udział ma mąka kokosowa. 

Jest mocno wilgotne, kruche i sypkie za razem. Rabarbar świetnie odnajduje się w egzotyce, którą funduje mąka kokosowa razem z migdałami. Ogromny atutem jest kwaskowatość rabarbaru, która świetnie współgra ze słodyczą kruszonki. Sprawdźcie 💓 




Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g brązowego cukru
  • 180 g mielonych migdałów
  • 140 g mąki kokosowej
  • 400 - 500 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do  pieczenia
  • 1 łyżka rumu

Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki kokosowej
  • 30 g krupczatki
  • 75 g brązowego cukru

Rabarbar oczyścić i pokroić na 4 cm kawałki. Masło utrzeć na gładką masę razem z cukrem. Wbić po jednym jajku za każdym razem miksując. Następnie dodać rum i jogurt, ponownie zmiksować. Migdały, mąkę kokosową i proszek do pieczenia wymieszać. Porcjami dodawać mieszankę mączną, za każdym razem miksując na wolnych obrotach łącząc w jednolitą i gładką masę. 
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta rozprowadzić na dnie formy, rozłożyć na niej połowę rabarbaru. Rozprowadzić starannie resztę ciasta, na wierzch ponownie rozłożyć rabarbar.
Składniki na kruszonkę zagnieść starannie palcami, kiedy utworzą kruszonkę rozprowadzić ja na górze ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 60 minut.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty