Koktajl z papai i grejpfruta

Papaja po raz pierwszy. Przynajmniej w tej świeżej postaci 😉 Sama papaja jest smaczna i cudownie pomarańczowa w środku. Lekko słodka i rzeczywiście w swej konsystencji podobna do awokado. Oczywiście im mocniej dojrzała tym bardziej soczysta i słodka. 
Przyznam Wam szerze, że mnie bardziej zaintrygowały pestki papai. Przypominają mi połączenie smaku pieprzu i ostrej rzodkiewki. Już się zastanawiam jaką sałatkę skomponować z ich udziałem 😊 Tymczasem mam dla Was koktajl z papai i grapefruita z dodatkiem nasion chia. Jest bardzo pożywny, mało słodki, schłodzony idealny na ciepły dzień. Minusem jest to, że grapefruit zdominował smak, chociaż papaja jest na tyle subtelna, że żeby dać jej wyraz musiałaby w koktajlu wystąpić jedynie z nasionami chia 😉 Polecam, tym bardziej, że papaja ponoć cudownie działa na układ trawienia 😊 



Składniki:

  • ok. 300 g miąższu z papai 
  • szklanka jogurtu naturalnego może być też mleko roślinne.
  • 1 różowy grejpfrut
  • 1 czubata łyżka nasion chia lub siemienia lnianego 

Papaje obrać, wydrążyć nasiona, a miąższ pokroić na mniejsze kawałki. Grejpfruta obrać, pozbawić błonek. Miąższ papai i grejpfruta zmiksować blenderem razem z jogurtem i nasionami chia na gładką konsystencje.


SMACZNEGO 😊


Komentarze

Popularne posty