Sałatka z kaszą jaglaną, pomidorami, awokado i orzechami włoskimi
Siła zdrowia kaszy jaglanej w sałatce. Kaszę jaglaną odkrywam, poznaje i już z przekonaniem mogę powiedzieć, że lubię :) W przygotowaniu wymaga trochę innej opieki niż swoje krewne, gdyż chcąc zlikwidować jej goryczkę należy ją dobrze przepłukać zimną wodą lub podprażyć na suchej patelni.
Ja wybrałam podprażenie, a olej lniany, bo uwielbiam jego smak. Jeśli macie inne faworyty olejowe śmiało zamieńcie :)
Sałatka bardzo pożywna, w smaku rześka za co cenie ją bardzo i polecam! :)
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 duże awokado
- 500 g pomidorków koktajlowych
- pęczek szczypiorku
- 150 g orzechów włoskich
- 50 g rukoli lub ropszponki
- 1 łyżkę soku z limonki
- olej lniany
- sól, pieprz
Kaszę podprażyć na suchej patelni. W garnku zagotować 2 szklanki wody, osolić, dodać 2 łyżki oleju lnianego, a następnie wsypać podprażoną kaszę. Gotować ok 15 minut do wchłonięcia wody (nie mieszać!). Odstawić kaszę do przestudzenia.
Kiedy kasza ostygnie, przełożyć ją do miski, wymieszać z 3 łyżkami oleju lnianego, posiekanym szczypiorkiem i łyżką soku z limonki (ewentualnie cytryny).
Awokado obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Orzechy podprażyć na suchej patelni i posiekać grubo. Pomidorki koktajlowe poprzekrawać na pół. Rukolę opłukać i osuszyć.
Awokado, orzechy, sałatę i pomidorki dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz