Sałatka z kaszą jaglaną, pomidorami, awokado i orzechami włoskimi

Siła zdrowia kaszy jaglanej w sałatce. Kaszę jaglaną odkrywam, poznaje i już z przekonaniem mogę powiedzieć, że lubię :) W przygotowaniu wymaga trochę innej opieki niż swoje krewne, gdyż chcąc zlikwidować jej goryczkę należy ją dobrze przepłukać zimną wodą lub podprażyć na suchej patelni.
Ja wybrałam podprażenie, a olej lniany, bo uwielbiam jego smak. Jeśli macie inne faworyty olejowe śmiało zamieńcie :)
Sałatka bardzo pożywna, w smaku rześka za co cenie ją bardzo i polecam! :) 


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 duże awokado
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
  • 150 g orzechów włoskich
  • 50  g rukoli lub ropszponki
  • 1 łyżkę soku z limonki
  • olej lniany
  • sól, pieprz

Kaszę podprażyć na suchej patelni. W garnku zagotować 2 szklanki wody, osolić, dodać 2 łyżki oleju lnianego, a następnie wsypać podprażoną kaszę. Gotować ok 15 minut do wchłonięcia wody (nie mieszać!). Odstawić kaszę do przestudzenia.
Kiedy kasza ostygnie, przełożyć ją do miski, wymieszać z 3 łyżkami oleju lnianego, posiekanym szczypiorkiem i łyżką soku z limonki (ewentualnie cytryny). 
Awokado obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Orzechy podprażyć na suchej patelni i posiekać grubo. Pomidorki koktajlowe poprzekrawać na pół. Rukolę opłukać i osuszyć.
Awokado, orzechy, sałatę i pomidorki dodać do kaszy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty