Kremowy sernik z cytrynowym kremem
Będzie krótko i na temat :)
Kremowy do obłędu. Słodko - kwaśna nuta cytryny orzeźwia smakiem.
Kremowy do obłędu. Słodko - kwaśna nuta cytryny orzeźwia smakiem.
Jest pysznie!
Składniki:
- 750 g twarogu president
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki pasty z wanilii
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka otarta z 2 cytryn
Krem cytrynowy:
- 2 cytryny
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 70 g zimnego masła
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Twaróg, mascarpone, skórką otartą z cytryny, cukier, ekstrakt z wanilii oraz pastę waniliową umieścić w wysokiej misie i zmiksować na średnich obrotach na gładką i jednolitą masę. Dalej miksując wbijać po jednym jajku, na końcu dodać mąkę, miksować do gładkości. Masę przelać do formy.
Sernik umieścić w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni C, piec ok. 60 minut.
Upieczony sernik studzić przez 10 minut w zamkniętym, ale wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Zdjąć obręcz. Przed podaniem słodzić 2 - 3 godziny w lodówce.
Upieczony sernik studzić przez 10 minut w zamkniętym, ale wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Zdjąć obręcz. Przed podaniem słodzić 2 - 3 godziny w lodówce.
Przygotować krem, Zetrzeć skórkę z obu cytryn oraz wycisnąć z nich sok, umieścić w misce, dodać jajka, cukier i roztrzepać tak by składniki się połączyły. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Kiedy masa się ociepli dodać schłodzone masło, mieszać do zgęstnienia kremu. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Kiedy masa się ochłodzi rozprowadzić na górze sernika, wyrównując wierzch. Schłodzić.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz