Babka tymiankowo - cytrynowa


Hmm zdaje się, że ten wypiek to kolejny mój kulinarny "pierwszy raz", bo pierwszy raz użyłam tymianku do słodkiego wypieku i nie żałuje! Ba, podejrzewam, że ten proceder powtórzę :) 
Ta babka jest obłędna! Konsystencja aksamitna wręcz rozpływająca się w ustach. Cudownie cytrynowa razem z rozmarynem rozbudza kubki smakowe :D Coraz wyraźniej rozumiem skąd dość globalna miłość do przepisów Nigelli ;)




Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego niesolonego masła
  • 2 niewoskowane cytryny
  • pęczek tymianku
  • 250 g cukru pudru + 120 g do lukru
  • 3 duże jajka
  • 250 ml maślanki
  • masło i 2 łyżki mąki do wysmarowania formy


Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.
Formę do babki wysmarować starannie masłem i oprószyć mąką, położyć ją do góry dnem na papier do pieczenia.
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia oraz sodę, wymieszać.
Masło utrzeć na gładki krem wraz z otartą skórką z obu cytryn. Oderwać listki tymianku - 4 łyżki,dodać do masła razem z cukrem pudrem (250 g) i ponownie utrzeć na puszystą masę.
Dalej ucierając wbijać po jednym jajku, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po 1/3 suchych składników i 1/ 3 maślanki. Powtarzać do momentu zużycia wszystkich składników.
Na koniec dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny, wymieszać. 
Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut (do suchego patyczka).
Kiedy ciasto będzie gotowe wyjąć i pozostawić na 15 minut w foremce, po tym czasie ostrożnie wyjąć z foremki.
Przygotować lukier: pozostałe 120 cukru pudru przetrzeć przez sito, dodać sok z jednej wyciśniętej cytryny i dokładnie utrzeć. Lukier powinien mieć taką konsystencję by swobodnie spływał po cieście.
Oblać babkę lemoniadowym lukrem i oprószyć listkami tymianku.


SMACZNEGO :)



Źródło: N. Lawson, Po prostu Nigella

Komentarze

  1. Wygląda pysznie, a połączenie tymianku i cytryny budzi moją ciekawość.
    Chyba coś nas łączy :) Mylą nam się tymianek i rozmaryn? ;-) Sprawdż wstęp do przepisu:-)
    Pozdrawiam,
    Pit

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty