Szarlotka maślana

A gdyby tak... wyjść z siebie i stanąć obok? Może zobaczyłabym więcej, inaczej? Może okazałoby się, że to o co walczę jest wyssaną z palca ideologią naprawy świata? Może pozbyłabym się takich momentów jak dziś, kiedy poczucie niesprawiedliwości i niezrozumienie sprawia, jakbym w okolicy serca czuła dziwne mrowienie. Jest też plus takich chwil, wtedy pisanie to płynny dźwięk uderzanych przycisków w klawiaturze, które w polu edytora stawiają mnogość znaków literowych. Pisząc to już z ulgą, zastanawiam się czy dotrwacie w czytaniu tego posta do końca? :)

Mam parę kuchennych słabości - niekoniecznie związanych ze smakiem. No chyba, że z tym estetycznym :) Kubki, to moja miłość - jednocześnie słabość i siła. Każdy kolejny rozświetla me oczy, ale nie żebym zbierała kubki dla kubków. One mają swoją historię. Historię miejsca,  historię człowieka, historię mojej fascynacji. Są tak różne, a jednocześnie tak bardzo osobiste :)
Kolejna słabość to "wiekowa" porcelana. Uwielbiam zastawy z historią, więc kiedy jestem w domu rodzinnym doceniam te jakże pojedyncze egzemplarze. W mej pamięci sięgają dzieciństwa, a w swych latach czasami wyprzedzają moje narodziny. Z taką myślą chętnie fotografuje je wraz z wypiekami, tak by nadać im wieczność, a może coś w rodzaju drugiego życia. I tak za każdym razem zastanawiam się, jakie historie mogłyby opowiedzieć... :)

Zapach jabłek z cynamonem, zapach szarlotki to jeden, z tych który niezależnie od miejsca i czasu wprowadza ciepło w sercu, zatrzymuje, czasem wprawia w nostalgie, a czasem sprowadza do bycia "tu i teraz". Szarlotka - w swej prostocie rozgrzewa większość serc :) A ta? Szczególnie maślana, na delikatnym kruchym cieście. Wspaniała z cukrem pudrem, wspaniała na ciepło, wspaniała na zimno, wspaniała z gałką lodów :)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki mąki
  • 275 g masła
  • żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody

Masa:
  • 2 kg jabłek
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 - 1 łyżki cynamon

Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać jabłka, cukier oraz cynamon ( w razie potrzeby wlać niewielką ilość wody). Dusić ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Odstawić do przestudzenia.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść energicznie (jeśli ciasto będzie się mocno kruszyć dodać odrobinę więcej wody). Ciasto owinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Blachę 25 x 37 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie 30 minut ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich wylepić dno formy. Następnie wyłożyć jabłka. Drugą część rozwałkować i ułożyć na warstwę jabłek  (ciasto może się rwać podczas przenoszenia, więc ułożyć płaty ciasta jak najbliżej siebie tworząc całość).
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 - 60 minut. Wyłożyć, oprószyć cukrem pudrem.


SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty