Maślane bułeczki z ricottą i jagodami
Wspomnienie lata. Wspomnienie wypieczone w miękkich maślanych bułeczkach, z jagodami z lekkim twarożkiem. Uwaga! Spożycie jednej powoduje uśmiech w odcieniach fioletu ;)
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 1 szklanka mleka lub maślanki
- 110 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 200 - 300 g jagód świeżych lub mrożonych
- 200 g ricotty
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Lukier:
- sok z 1/2 cytryny
- 1-1/12 szklanki cukru pudru
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać łyżką cukru i paroma łyżkami letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić, pozostawić do przestudzenia. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę mleka i cukru, sól, jajko oraz roztopione masło. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić do podwojenia objętości.
Masło rozpuścić, pozostawić do przestudzenia. Do wyrośniętych drożdży dodać resztę mleka i cukru, sól, jajko oraz roztopione masło. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i odstawić do podwojenia objętości.
Ricottę zmiksować z miodem i cukrem z wanilią.
Kiedy ciasto podwoi objętość, krótko wyrobić. Stolnicę oprószyć mąkę, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 35cm. Posmarować twarożkiem (zostawić 1 cm wolnego brzegu) i rozłożyć jagody. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 krążków.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej bułeczki zachowując odstępy. Przykryć ręcznikiem i odstawić do napuszenia na ok. 60 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 - 30 minut. Sok z cytryny rozmieszać z cukrem pudrem.
Jeszcze ciepłe bułeczki oblać lukrem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz