Sałatka z bulgurem i pomidrami

Między wierszami. Czasem dosłownie, a czasem mniej. Słuchaj... czuj. Obecność to coś więcej niż ciało.

Sałatka w stylu tureckim. Coś między Kisir,a Tabbouh. Większość składników jest bazą Kisir, bo kasza bulgur, przecier pomidorowy, chili i sok z cytryny, z tym, że doprawienie miętą i pietruszką jest charakterystyczne dla Tabbouh. Pikanterie przełamuje kwaskowatość cytryny i koncentratu pomidorowymi, a pietruszka i mięta dodają świeżości. Szczególne połączenie smaków, dla mnie bardzo ujmujące :)



Składniki:

  • 250 g kaszy bulguru
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 łyżek oliwy extra vergin
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 łyżeczki suszonego chili
  • 1 świeże czerwone lub zielone chili
  • 5 łyżek posiekanej świeżej pietruszki
  • 6 listków świeżej mięty
  • 2 duże pomidory
  • sól


Kaszę wrzucić do miski i zalać dużą ilością wrzącej wody. Zostawić na 20 minut, aż ziarno zmięknie. Odcedzić kaszę przez durszlak, dokładnie odciskając pozostałą w niej wodę.
Do kaszy dodać przecier pomidorowy, oliwę, sok z cytryny, chili i trochę soli. 
Pietruszkę i liski mięty drobno posiekać. Pomidory umyć i pokroić w większą kostkę. Papryczkę chili drobno pokroić. Składniki wmieszać do kaszy, w razie potrzeby doprawić solą.


SMACZNEGO :)


Źródło: C. Roden, Łatwa kuchnia śródziemnomorska.

Komentarze

Popularne posty