Sałatka z bulgurem i pomidrami
Między wierszami. Czasem dosłownie, a czasem mniej. Słuchaj... czuj. Obecność to coś więcej niż ciało.
Sałatka w stylu tureckim. Coś między Kisir,a Tabbouh. Większość składników jest bazą Kisir, bo kasza bulgur, przecier pomidorowy, chili i sok z cytryny, z tym, że doprawienie miętą i pietruszką jest charakterystyczne dla Tabbouh. Pikanterie przełamuje kwaskowatość cytryny i koncentratu pomidorowymi, a pietruszka i mięta dodają świeżości. Szczególne połączenie smaków, dla mnie bardzo ujmujące :)
Składniki:
- 250 g kaszy bulguru
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 5 łyżek oliwy extra vergin
- sok z 1 cytryny
- 1/3 łyżeczki suszonego chili
- 1 świeże czerwone lub zielone chili
- 5 łyżek posiekanej świeżej pietruszki
- 6 listków świeżej mięty
- 2 duże pomidory
- sól
Kaszę wrzucić do miski i zalać dużą ilością wrzącej wody. Zostawić na 20 minut, aż ziarno zmięknie. Odcedzić kaszę przez durszlak, dokładnie odciskając pozostałą w niej wodę.
Do kaszy dodać przecier pomidorowy, oliwę, sok z cytryny, chili i trochę soli.
Pietruszkę i liski mięty drobno posiekać. Pomidory umyć i pokroić w większą kostkę. Papryczkę chili drobno pokroić. Składniki wmieszać do kaszy, w razie potrzeby doprawić solą.
SMACZNEGO :)
Źródło: C. Roden, Łatwa kuchnia śródziemnomorska.
Komentarze
Prześlij komentarz