Babeczki czekoladowo - sernikowe z kardamonem

Są ręce których nie wyplata się z uścisku. Istnieją oczy, w które nie przestaje się patrzeć. I są myśli, które biegną z nadzieją, że ten ktoś poczuje siłę... Bo miłość jest balansem, kiedy jedno słabnie, drugie choć słabe wstaje i szepcze "będę tu". Jesteśmy tam gdzie są nasze myśli.
Zdaje się, że życie nauczyło mnie kochać. Dziękuje.  

Wyraziste, przepyszne babeczki z kardamonem :) Mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne z sernikową pierzynką i osadzoną w centrum konfiturą wiśniową. Cudowności :)



Składniki (na 9 - 10 szt.):
  • 100 g masła
  • 40 g kakao
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 75 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


  • 200 g sera twarogowego śmietankowego
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią


  • ok. 250 g konfitury wiśniowej



Masło stopić w rondelku na małym ogniu, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia składników o zagotować. Zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki konfitury z wiśni, cukier, kardamon, jajka, przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ostrożnie wymieszać do połączenia składników.

Twaróg śmietankowy dokładnie połączyć z białkiem, cukrem oraz mąką.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do 1/2 - 2/3 wysokości. Na środku umieścić łyżeczkę konfitury z wiśni. Na sam wierzch wyłożyć masę serową.

Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 23 - 25 minut.


SMACZNEGO :)


Źródło: Kwestia Smaku. 

Komentarze

  1. No gdyby tak zamienić konfiturkę wiśniową na winogronową... Myślę, że wówczas byłoby jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty