Babeczki czekoladowo - sernikowe z kardamonem
Są ręce których nie wyplata się z uścisku. Istnieją oczy, w które nie przestaje się patrzeć. I są myśli, które biegną z nadzieją, że ten ktoś poczuje siłę... Bo miłość jest balansem, kiedy jedno słabnie, drugie choć słabe wstaje i szepcze "będę tu". Jesteśmy tam gdzie są nasze myśli.
Zdaje się, że życie nauczyło mnie kochać. Dziękuje.
Zdaje się, że życie nauczyło mnie kochać. Dziękuje.
Wyraziste, przepyszne babeczki z kardamonem :) Mocno czekoladowe, ciężkie i wilgotne z sernikową pierzynką i osadzoną w centrum konfiturą wiśniową. Cudowności :)
Składniki (na 9 - 10 szt.):
- 100 g masła
- 40 g kakao
- 100 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 75 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g sera twarogowego śmietankowego
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 białko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- ok. 250 g konfitury wiśniowej
Masło stopić w rondelku na małym ogniu, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia składników o zagotować. Zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki konfitury z wiśni, cukier, kardamon, jajka, przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ostrożnie wymieszać do połączenia składników.
Twaróg śmietankowy dokładnie połączyć z białkiem, cukrem oraz mąką.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do 1/2 - 2/3 wysokości. Na środku umieścić łyżeczkę konfitury z wiśni. Na sam wierzch wyłożyć masę serową.
Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 23 - 25 minut.
SMACZNEGO :)
Źródło: Kwestia Smaku.
No gdyby tak zamienić konfiturkę wiśniową na winogronową... Myślę, że wówczas byłoby jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuń